ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tullhundar går ombord i Tyskland

Stockholm TT · 28 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Det skulle förenkla flödet i Trelleborgs hamn och inte stoppa upp den legala trafiken, säger Karl Gunnheden, chef för gränsskyddet i södra Sverige. Tre gånger har tullen gjort försök, där man kommit överens med tyska Tullverket om att få skicka över tullpersonal och hundar för att gå ombord i avgångshamnarna. Hundarna har sedan i lugn och ro fått nosa sig igenom fordonen på bildäck under överfarten tillbaka till Sverige. Försöken har inte resulterat i några beslag, men Gunnheden är övertygad om att det finns mycket knark att hämta på lastbilar och långtradare. -Det är där de riktigt stora partierna finns, säger han. Omfattande trafik Det är framför allt det stora trafikflödet just till Trelleborg som fått tullen att fundera i de här banorna. Varje dygn anländer 20 färjor från Tyskland. Om alla är fullproppade med fordon är det sammanlagt sex mil person- och lastbilar som rullar av färjorna och snabbt vill köra vidare. En ström som det är närmast omöjligt att få en effektiv kontroll över.

Att inleda tullkontrollen ombord ger andra förutsättningar. -Det är ett avstängt lastutrymme och vi är själva där, vilket gör att hundarna kan arbeta friare, säger tullens gruppchef Anders Hallin till Sveriges Radios Ekoredaktion. Doften mognar En annan aspekt är att narkotikadoften får en chans att hinna mogna och spridas i den relativa värmen på bildäck, något som underlättar för hundarna.

Men det finns nackdelar. Framför allt blir det tidsödande och kostsamt att ofta skicka personal och hundar på tur- och returresor över södra Östersjön.

Karl Gunnheden säger att försöken nu ska utvärderas innan man beslutar om en fortsättning. I så fall krävs även en mer permanent överenskommelse mellan de svenska och tyska tullverken.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro