ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tullspanare varnas för slarv

Andreas Jelvefors · 20 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

REGISTER. Den spanare vid Tullverket i Malmö som i november slarvade bort en pärm med namn, biild, adresser över ett sextiotal misstänka narkotikabrottslingar,tilldelas en varning av Tullverkets personalansvarsnämnd. Mannen la spaningspärmen på biltaket och körde iväg. Senare hittades den av en privatperson vid Triangeln i centrum. I flera dagar höll spanaren tyst om saken för sina högsta chefer.

Personalansvarsnämnden anser ändå inte att förseelsen är så grov att den föranleder löneavdrag. Varningen som tilldelas markerar dock att den anställde begått ett allvarligt tjänstefel.– Det finns ingen gräns för hur många varningar man kan få. Men bakom varje varning ligger en tjänsteförseelse och upprepade sådana kan leda till att man skiljs från sin tjänst, säger Kerstin Ehlin, arbetsrättsjurist och föredragande i Tullverkets personalansvarsnämnd.

Enligt Lennart Nilsson, chef förTullverkets brottsbekämpning, har händelsen lett till att Tullen skärpt sina rutiner för hantering av hemliga uppgifter.– Vi hoppas på ett system där vi kan utnyttja IT för att lagra uppgifter.Skulle något bort behövs koder för att komma åt uppgfterna, säger Lennart Nilsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro