ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tullverket varnar för e-cigaretter med cannabis

Johan Mårtensson · 22 Jan 2014
Uppdaterad 22 Jan 2014
Drogen fanns i den vätskebehållare som i en vanlig e-cigarett fylls med smaksatt olja.

Drogen fanns i den vätskebehållare som i en vanlig e-cigarett fylls med smaksatt olja. Foto: Tullverket


Den är luktfri och kan missbrukas offentligt, utan att omgivningen märker något. Tullverket har gjort det första beslaget av e-cigaretter med cannabis – men mörkertalet misstänks vara stort.

klar

Artikellänk är kopierad

Risken att preparat som cannabis i e-cigaretter slinker igenom tullen är stor.  – Det kommer oerhört många försänd elser varje dag så det går inte att upptäcka allt, säger Lars Hansson.
Risken att preparat som cannabis i e-cigaretter slinker igenom tullen är stor. – Det kommer oerhört många försänd elser varje dag så det går inte att upptäcka allt, säger Lars Hansson.Foto: Kinga Lezanska sjölin
Elektronisk cigarett.
Elektronisk cigarett.Foto: TT
En marijuanaplanta, i Denver i Colorado, USA.
En marijuanaplanta, i Denver i Colorado, USA.Foto: TT

Det var i slutet av 2013 som tullpersonal på Arlanda upptäckte det mystiska paketet med två elektroniska cigaretter. Paketet var på väg in i landet till en mottagare i Malmöområdet när det togs i beslag, och nu har analyssvaret kommit. E-cigaretterna var laddade med cannabis.

– Jag har befarat att e-cigaretter med cannabis ska dyka upp på svenska marknaden, och det har de alltså gjort nu. Detta är något som vi troligtvis kommer att se frekvent framöver, säger Lars Hansson, nationell specialist vid Tullverket.

Drogen fanns i den vätskebehållare som i en vanlig e-cigarett fylls med smaksatt olja, som vid rökningen förvandlas till en luktfri ånga. Lars Hansson är säker på att e-ciggen inte bara var en tillfällig gömma för knarket.

– E-cigaretterna gör det enkelt för ungdomar att inta cannabis. De kan dölja det på ett helt annat sätt än med en joint, säger han.

Så unga kan helt enkelt röka på utan att det syns eller luktar?

– Ja, det kan ske obemärkt ute i samhället och utan att föräldrarna fattar vad som händer, säger Lars Hansson.

Även i Köpenhamn har danska myndigheter vid två tillfällen hittat cannabis i elektroniska cigaretter. De e-cigaretter med cannabis som togs i beslag på Arlanda kom från USA, där delstaten Colorado nyligen släppt handeln med cannabis fri och flera andra stater är på väg att legalisera preparatet. Skåningen som stod som mottagare är känd för narkotikabrott sedan tidigare.

– Det blev bingo i registren. Men vi kan även på andra sätt se när det är intressanta avsändare och mottagare. Vi jobbar med omvärldsbevakning och underrättelsetjänst, säger Lars Hansson.

Ändå är risken stor att preparaten slinker igenom.

– Det kommer oerhört många försändelser varje dag så det går inte att upptäcka allt, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro