ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Tulpanens dag: Så väljer du rätt bukett

Tomas Lundin · 13 Jan 2017
Uppdaterad 17 Jan 2017
Alla blir glada av tulpaner – och du behöver inte vara så orolig för att färgerna ska signalera fel känslor.

Alla blir glada av tulpaner – och du behöver inte vara så orolig för att färgerna ska signalera fel känslor. Foto: Alamy


När vi tröttnat på julens dunkla toner och längtar efter färg känns Tulpanens dag precis rätt. Ingen blomma finns i så stor variation – här får du hjälp att välja. Det viktigaste är att vara personlig”, säger Fredrik Sundberg, inköpare på Euroflorist.

klar

Artikellänk är kopierad

Tulpanens dag har firats sedan 1990 och är i dag omåttligt populär. Efter en lång vinter längtar våra färgsvultna sinnen efter en smak av våren.

– De passar väldigt bra in nu. Vi har haft en jul som vi nu vill slänga ut och känna att det blir vår, dessutom är de relativt billiga vilket är tacksamt efter en dyr jul,säger Fredrik Sundberg, inköpare på Euroflorist.

Kombinationen av att tulpanernas pris och extrema variation av färger och sorter har gjort tulpanen till en inredningsdetalj som går att ta hem och matcha med hem och humör, berättar Fredrik Sundberg.

– Det gör också att de följer de allmänna inredningstrenderna. Just nu är det mycket pastell, då blir det mycket pastell på tulpanerna också.

Andra trender inför Tulpanens dag 2017 är lite mer udda tulpaner. Det kan till exempel handla om fransiga tulpaner och sådana med dubbel uppsättning kronblad.

När det handlar om rosor finns det en hel vetenskap om hur färg och budskap samverkar – en röd ros betyder som bekant kärlek och en gul kan betyda vänskap. Men när det handlar om tulpaner behöver du inte bry dig om det lika mycket.

– Visst associerar vi även tulpanfärger till olika saker generellt, men det är inte som på ros-sidan. Det är viktigare att tänka på vad den du ska ge dem till tycker om. Min fru älskar till exempel vita tulpaner. Då ger jag henne hellre det än röda, säger Fredrik Sundblad.

Så njuter du av dina tulpaner länge:

Med rätt skötsel kan du ha fräscha tulpaner i tio dagar. Här är Fredrik Sundbergs tips:

• Vänta med vattnet. Eftersom det är stor skillnad mellan inne- och utetemperatur såhär års bör du först ställa tulpanerna i ett glas utan vatten någon timme tills de acklimatiserat sig.

• Skarpa snitt. Använd en riktigt vass kniv för att snitta tulpanerna innan du sätter dem i vatten – absolut inte en sax. Annars riskerar du att skada kapillärerna som tulpanerna suger upp vatten med.

Lite vatten. Fyll inte upp mer än att alla tulpaner precis får vatten, annars kommer de växa och vissna för snabbt. Fyll på lite varje dag i stället.

Fredriks tips: Tulpaner till …

Dina föräldrar:

”Här skulle jag hålla mig själv lite mer tradtionell och rekommendera en bukett som ser mer ut som en traditionell bukett”

Pris: 245 kronor och 6 procent återbäring via Refunder

Bästa vännen:

”Här skulle jag vilja trycka extra på att våga vara personlig. Du vet vad din bästa kompis tycker om, men om du bara vill överraska så passar den här produkten bra. Får man en färgsprakande tulpanbuket kan man inte annat än bli glad!”

Pris: 225 kronor och 6 procent återbäring via Refunder

Din älskade:

”Kärlek är inte alltid bara rött. Rosa som färg när det gäller kärlek har kommit starkt de senaste åren.”

Pris: 6 procent återbäring via Refunder

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro