ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tumba Praktiska Gymnasium tvingas stänga omedelbart

Ellen Wennerström · 29 Okt 2013
Uppdaterad 29 Okt 2013

Skolinspektionen stänger ner Tumba Praktiska Gymnasium med omedelbar verkan. Från och med fredagen har eleverna ingenstans att gå.

klar

Artikellänk är kopierad

Cihan Akalin, Hakan Kursun, Hasan Kursun och Sahin Kursun
Cihan Akalin, Hakan Kursun, Hasan Kursun och Sahin KursunFoto: Natanael Johansson

Beskedet kom som en chock för eleverna när rektorn på torsdagen samlade alla elever och lärare för att berätta om stängningsbeslutet från Skolinspektionen.

Myndigheten anser att det på Tumba Praktiska Gymnasium finns ”missförhållanden för bland annat elevernas trygghet, studiero och det pedagogiska ledarskapet”. – Det stämmer inte, vi har studiero och vi har fått nya jättebra lärare, säger Ciahn Akalin, 18, som går sista året på bygglinjen.

Skolan stängs ner omedelbart vilket innebär att eleverna inte har någonstans att gå från och med fredagen. Hasan Kursun, 18, som går VVS-linjen, kräver svar från skolinspektionen och vill veta vart de ska ta vägen nu. Men enligt Skolinspektionen är det upp till kommunen att hitta nya platser till eleverna. – Det är jobbigt, vad kommer att hända med oss nu? säger Hasan Kursun.

Rektorn Johan Segerfeldt började i maj i år och såg redan då att det fanns problem i skolan som han uppger att han omedelbart tog itu med.

I juni kom direktiv från Skolinspektionen om vilka åtgärder som skulle vidtas. Enligt rektorn har skolan sedan dess genomfört miljoninvesteringar som att anställa ny personal, åtgärda brister i säkerheten och införa nya rutiner.  – Det är fruktansvärt. Precis när det börjar gå uppåt, då kastar de ut oss på gatan mitt i terminen, säger Johan Segerfeldt.

Skolinspektionen säger också att det finns ”bristande stöd till eleverna” och att ”kunskapsresultatet är lågt”. – Det har varit brister men jag har inte hunnit ändra allt, säger Johan Segerfeldt.

Tumba Praktiska Gymnasium drivs av utbildningsföretaget Praktiska Sverige AB. Bolaget driver 37 andra skolor runtom i landet. Skolinspektionen har funnit brister i samtliga 38 skolor, men det är bara skolan i Tumba som stängs omedelbart.

klar

Artikellänk är kopierad

Ellen Wennerström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro