ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tumult och uthängningar i färjestrejken

Sebastian Chaaban · 6 Nov 2013
Uppdaterad 6 Nov 2013
Facket Seko sjöfolk har lagt ut en bild på befälhavaren av båten Waxholm III, som kördes trots strejken, på Facebook.

Facket Seko sjöfolk har lagt ut en bild på befälhavaren av båten Waxholm III, som kördes trots strejken, på Facebook. Foto: Skärmdump/Facebook


Förhandlingarna mellan Seko och Almega om färjestrejken har strandat totalt. Och nu trappas konflikten upp. Facket har polisanmälts, bilder på strejkbrytare” har lagts ut på nätet och helsidesannonser om att ringa förbundsdirektören för arbetsgivarna har publicerats.

klar

Artikellänk är kopierad

Strejkvakter vid hamnen i Stockholm.
Strejkvakter vid hamnen i Stockholm.Foto: TT Bild
Foto: TT Bild
Foto: TT Bild

Det finns just nu ingen lösning i sikte för den pågående färjestrejken. Parterna är långt ifrån varandra.

I måndags polisanmäldes två representanter från Seko sjöfolk för olaga intrång och olaga hot efter tumult på Nybrokajen.

Strömma kanalbolags fartyg Waxholm III lämnade kajen med ett abonnerat middagssällskap, mitt under blockaden.

Strejkbrytare hävdar Seko, som gick ombord fartyget för att prata med befälhavaren.

Förkastligt gjort, menar arbetsgivarna Almega, som säger att det inte rör sig som ”strejkbrytare” då besättningen på fartyget inte var Seko-anslutna – Båten är förklarad att ligga i blockad. Men de fortsätter ändå att köra, det är strejkbryteri så det bara sjunger om det, säger Kenny Reinhold, ordförande på Seko sjöfolk.

Stefan Koskinen, förbundsdirektör för Almega, har en annan åsikt. – Seko förfogar över sina medlemmar och vi respekterar att de tar ut dem i strejk. Men de bestämmer inte över ägarna av båtar och personer som inte är medlemmar. De är inte strejkbrytare och jag tycker det är ovärdigt att man begår lagbrott då man går ombord båten och ropar glåpord.

Samtidigt har Seko sjöfolk lagt ut en bild på befälhavaren av båten Waxholm III och på en representant från Almega, med orden ”strejkbrytare” på sin Facebook-sida. 

Det är hårda ord i kommentarerna till bilden.

En person skriver, "Dags att återinföra kölhalning av svartfötter?" , en annan, "Jävla as!"

Seko sjöfolk har även publicerat en helsidesannons i denna tidning, Metro, där de lägger ut kontaktuppgifterna till Stefan Koskinen med uppmaningen att höra av sig till honom.

Är det okej med bilden? – Det är absolut inga problem med bilden. Utför man arbete på ett fartyg som omfattas av strejkblockad så får man fan ta sitt ansvar, säger Kenny Reinhold.Och annonsen då? – Vi vill förhandla, vi vill komma överens. Det är inte mer än rätt att Koskinen får svara på frågor från besvikna resenärer som tvingas ta andra vägar till jobbet.

Men Stefan Koskinen tycker att bilden på Facebook och tricket med annonsen är lågt. – Jag tycker det är ovärdigt att försöka att driva någon form av personkampanj. Vi ska inte medverka till personförföljelser, näthat eller tårtkastning. – Det är absolut inte okej med bilden. Jag tycker det är förjävligt hur befälhavaren behandlades och de glåpord han fick utstå, säger Koskinen.

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro