ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tumult vid Nordisk ungdoms manifestation

Fredrik Samuelson · 30 Nov 2018
Uppdaterad 30 Nov 2018
Två grupperingar drabbades samman i Kungsträdgården i Stockholm.

Två grupperingar drabbades samman i Kungsträdgården i Stockholm. Foto: Fredrik Persson/TT


Högerextrema organisationen Nordisk ungdom höll på fredagskvällen en manifestation vid Kungsträdgården i Stockholm med anledning av kung Karl XII:s dödsdag. När motdemonstranter dök upp uppstod tumult.

klar

Artikellänk är kopierad

Nordisk ungdom hade fått tillstånd till en sammankomst med anledning av 300-årsdagen av kung Karl XII:s död den 30 november 1718.

Klockan 19 gick ett fackeltåg från Humlegården till Karl XII:s staty i Kungsträdgården i Stockholm. På plats fanns motdemonstranter, bland annat med röda fanor med hammaren och skäran på.

Motdemonstranter ska enligt polisen ha hamnat i konfrontation med personer som deltog i tåget men som inte tillhör Nordisk ungdom.

– Det är vår uppfattning. Vi jobbade med att den tillståndsgivna demonstrationen skulle kunna genomföras utan större sammandrabbningar och det tycker vi att vi lyckades med. Däremot var det individer som deltog i den tillståndsgivna demonstrationen som hamnade i konfrontation med en annan gruppering som hade en icke-tillståndsgiven demonstration, de så kallade motdemonstranterna, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Två personer greps

Två personer greps. Båda är i 20-årsåldern.

– En person är misstänkt för förgripelse mot tjänsteman. En annan är misstänkt för försök till våld mot tjänsteman samt brott mot knivlagen, säger Mats Eriksson.

Vilken gruppering de kommer från var inledningsvis oklart.

– Det håller vi på att utreda. Vi namnger inte grupperingar överhuvudtaget, säger Mats Eriksson.

Tre poliser skadades lindrigt

Tre poliser skadades lindrigt.

– Vi har haft tre poliser lindrigt skadade. Två stycken fick någon typ av sprej eller kemisk vätska på sig. En person har fått lättare bullerskador. Men vi har kunnat sanera dem och de har kunnat jobba vidare, säger Mats Eriksson.

Utöver det anmälde polisen ytterligare två brott.

– Dels brott mot ordningslagen i form av olaga demonstration från motdemonstranterna. Sedan var det brott mot ordningslagen alternativt försök till misshandel, för att de kastat bangers på varandra. Där har vi inga utpekade eller misstänkta, säger Mats Eriksson.

I Sverige har alla rätt att demonstrera och hålla torgmöten, det är en starkt skyddad rättighet som finns i grundlagen. Demonstration räknas som en allmän sammankomst enligt ordningslagen. Dock krävs det tillstånd för att ha en demonstration, skriver polisen på sin hemsida.

Övriga omständigheter var inledningsvis oklara.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro