ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tung kritik inifrån mot FRA-lagen

TT · 23 Feb 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Remissvaren om den nya FRA-lagen är ingen rolig läsning för lagens förespråkare. Förra veckan kom kritik från bland annat hovrätten över Skåne och Blekinge. Och på måndagen sågade även Tullverket och Datainspektionen förslaget.

Tullverket är kritiskt mot att ändringar i signalspaningslagen gör att verket inte längre kan få direkt tillgång till information från Försvarets radioanstalt (FRA), skriver Riksdag & Departement. Verket menar att det försämrar dess möjlighet att motverka spridning av massförstörelsevapen.

För att få information från FRA kommer Tullverket att behöva gå via regeringen, regeringskansliet eller Försvarsmakten.

Datainspektionen menar att tilläggen i det senaste lagförslaget inte är tillräckligt för integriteten. Bland annat kritiseras det att den specialdomstol som ska inrättas enbart ska ha en ordinarie domare. Domstolen ska pröva vad FRA får spana på.

Datainspektionen ifrågasätter om domstolen verkligen är en oberoende domstol, samma kritik som tidigare har framförts från andra remissinstanser.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro