ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tungviktarmöte i Thailand

Tidningen Res · 12 Nov 2012
Uppdaterad 12 Nov 2012
Milslånga stränder i Phuket. 

Milslånga stränder i Phuket.  Foto: DAVID LONGSTREATH/Scanpix


Metro Resor och magasinet RES låter Thailands två främsta turistklassiker mötas i en kamp med sex ronder. I ena ringhörnan: den levnadsglade och ärrade partygiganten Phuket. I den andra ringhörnan: den äldre, mindre och mognare Koh Samui. Bara en kan vinna. Text och Foto: Johan Lindskog

klar

Artikellänk är kopierad

Sagolikt vackra stränder på Koh Samui.
Sagolikt vackra stränder på Koh Samui.
Koh Samui har många vackra stränder inom kort avstånd.
Koh Samui har många vackra stränder inom kort avstånd.
Phuket må ha mångfalden men KohSamui har den sköna stämningen.
Phuket må ha mångfalden men KohSamui har den sköna stämningen.
På partysidan är det Phuket som gäller. Patong har partyliv i världsklass.
På partysidan är det Phuket som gäller. Patong har partyliv i världsklass.
Thailand erbjuder något för alla och är lätt att tycka om för den som landar här för första gången. Men vilket resmål vinner? RES har ställt Phuket mot Koh Samui.
Thailand erbjuder något för alla och är lätt att tycka om för den som landar här för första gången. Men vilket resmål vinner? RES har ställt Phuket mot Koh Samui.
Koh Samui har fler hippa ställen än Phuket. Här designhotellet The Library.
Koh Samui har fler hippa ställen än Phuket. Här designhotellet The Library.

Väder

Vädret är olika på de olika kusterna. Under större delen av året regnar det nästan dubbelt så mycket på Phuket som på Samui men i november vänder det och under december och januari regnar det mer på Koh Samui, även om det är låga nivåer. Alltså precis under den tid då flest svenskar åker hit. Det är därför många upplever att det regnar mer på östkusten. Men redan i januari är regnmängderna nästan lika och från februari har Koh Samui överlägset flest soltimmar. Totalt sett vinner alltså Koh Samui. Men åker du precis över jul så vinner Phuket.  

Stränder

Phuket har fler stränder och mer att välja på, men avstånden är så stora att man inte reser runt lika lätt här som på Koh Samui. Det gäller att välja rätt strand. Många av de riktiga lyxhotellen på Phuket har lyckats kapa till sig fina strandremsor, vilket inte varit lika lätt på Koh Samui. Kvaliteten på de allmänna stränderna är dock jämförbar. Chaweng beach på Koh Samui är en av de vackraste stränderna i Thailand men skönheten förtas rejält när turisthorderna väller in på Koh Samui. Stranden är så exploaterad att dess skönhet knappast syns. 

Ökänsla

Phuket är geografiskt sett inte en äkta ö eftersom det finns en landtunga som förbinder den med fastlandet. Men det är inte därför man inte får någon ökänsla på Phuket. Den är helt enkelt för stor. Man tar sig inte helt enkelt från ena sidan till den andra. Motorvägar och storstäder gör också att man inte får upplevelsen av att vara på en isolerad plats. På Koh Samui däremot är man hela tiden medveten om att man befinner sig på en ö. Det är aldrig långt till en strand och åker man upp i bergen mot mitten av ön så får man en fantastisk utsikt med havet som horisont.   

Priser

Thailand är alltid billigt med svenska mått mätt. Koh Samui är snäppet dyrare än Phuket. Dels är utbudet på Phuket större så det är lättare att hitta billigare alternativ, dels handlar det om enkel logistik: eftersom Koh Samui är en ö så måste allt dit med båt eller flyg vilket drar upp priserna. Det är också dyrare att ta sig till Koh Samui, främst för att det finns direktflyg till Phuket från Sverige, men även om man reser via Bangkok så är biljetterna till Koh Samui dyrare. Till Phuket går fler flyg och konkurrensen pressar priserna. 

Party

Phuket. Det går inte att komma ifrån att Phuket med Patong Beach är ett partymecka. Är man bara tillräckligt hårdhudad – cynisk kanske – eller medveten om vilka ställen man inte ska sätta sin fot på och vilka inviter man inte ska tacka ja till så är det ett svårslaget för den som vill gräva ner sig i en partybonanza. Phuket vinner den här ronden på knockout, men Samui har också sitt partyliv. Bakgatorna i Chaweng leder ner till både det tveksamma och det trendiga. Man kan ha en rejäl fest även på Koh Samui, men den kan inte jämföra sig med vansinnet i Patong.  

Stämning

Phuket har ett utbud som vida överstiger lilla Koh Samui. Men Koh Samui har stämningen, där är det betydligt mer laidback och mycket trendigare. Phuket har de stora kända lyxhotellen men Koh Samui har flest hippa ställen på en liten yta. Ett hotell som W Retreat Samui är ett av de coolaste ställena i hela Thailand. Trots att Koh Samui är en stor turistort som varit exploaterad under decennier så finns fortfarande en hel del orörda ställen där livet lunkar på som det alltid har gjort.

Fler restips på RES.SE

klar

Artikellänk är kopierad

Tidningen Res
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro