ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tunna klienter halverar IT-kostnaden

Ola Jacobsen · 19 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Billigare och säkrare. Det är de vanligaste argumenten bland dem som byter sina konventionella IT-lösningar mot tunna klienter och öppen källkod.– För några år sedan skulle vi öka antalet arbetsplatser i skolan från 1 300 till 2 000. Vi hade inte haft råd med det om vi inte hade bytt till tunna klienter och mjukvara med öppen källkod, säger Jonas Wiman som är IT-chef i Motala kommun.

Motala har som första kommun i Sverige gått över helt till en lösning med tunna klienter och programvara med öppen källkod. Kommunens IT-budget är i dag fem miljoner kronor per år. En konsultutredning som kommunen låtit göra visar att kostnaden om de inte skulle ha bytt skulle ha varit 8,5 miljoner kronor per år. De har alltså gjort en besparing med 40 procent. – Dessutom har vi en mycket högre driftsäkerhet i dag som inte syns i den jämförelsen. Det innebär bland annat att vi inte behöver ställa in lektioner i skolan i dag för att datorerna är trasiga, som vi gjorde tidigare.

För att komma runt höga licenskostnader för operativsystem och program ersätter många Microsoftprogrammen med licensfria Linux-plattformar och programsviter som Openoffice.Själva programmen är gratis men leverantörer tjänar pengar på anpassningar, uppdateringar och underhåll.Men Motala har inte övergivit Microsoft helt.– Inom hemtjänsten används vissa Windowsprogram. Det kör vi i en Windowsinterpretator, så det går utan prestandaförlust, säger Jonas Wiman.            

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro