ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tunnaste teven är för dyr för gemene man

Kristoffer Rengfors · 10 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den klassiska Imac designen med fot och lamparm förtar hela poängen med att ha en så tunn display. Tv:n kräver ändå mer än 15 gånger 30 centimeter bordsyta att stå på.
Den klassiska Imac designen med fot och lamparm förtar hela poängen med att ha en så tunn display. Tv:n kräver ändå mer än 15 gånger 30 centimeter bordsyta att stå på.

TV. Med XEL-1 är Sony först ut med en oled-tv för den kommersiella marknaden. Första modellen är på blott elva tum och rekommenderat butikspris är hisnande 40 000 kronor, drygt fyra gånger så mycket som en riktigt bra 40 tums lcd-tv med andra ord. Oled, eller Organic Light-Emitting Diode, är en teknik för skärmar som hittills mest använts i mobiler, musikspelare och andra mindre apparater. Men under flera år har de stora elektronikjättarna visat upp supertunna tv-modeller på olika mässor. Och nu är alltså framtidens tv här, om än i miniformat.

Oled-tv behöver ingen bakgrundsbelysning och kan därför bli mycket tunn. Displayen på Sony XEL-1 är endast mellan tre och fem millimeter, En rejäl skillnad mot dagens lcd och plasmor. Däremot sitter tunerdelen och alla ingångar i själva foten, något som gör att tv:n egentligen inte är så smidig som reklamen vill utlova. För framtiden lovar dock tekniken gott, och Sony har redan visat en prototyp där tv-skärmen är 0,2 millimeter tjock, och dessutom böjbar.

Bildkvalitén hos XEL-1 är så nära perfektion man kommer hos en konsumentmodell. Skärmen går att betrakta från alla vinklar utan att bilden blir konstig. Spel flyter hur snabbt som helst och det märks verkligen att responstiden är snabb. Att upplösningen inte kommer upp i hd utan stannar på 950x 540 pixlar gör inget eftersom skärmen är så liten.

Allt annat hos XEL-1 är även det av högsta kvalité. Tuner för både kabel- och marksänd-tv ingår, fjärrkontrollen är läckert designad och Sonys gränssnitt som känns igen från exempelvis Playstation 3 gör det enkelt att använda menyerna. Högtalarna är inbyggda i den supertunna ramen runt tv-n och ger ett kanonljud för att vara så små. En vanlig regel vid köp av elektronik är: köp aldrig första generationen av en produkt. Här blir rekommendationen att vänta några generationer. Oled-tekniken är kanske häftig, men än så länge bara för den som absolut måste ha det allra senaste till vilket pris som helst.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro