ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tunnelbygge mellan afrika och europa

Stockholm Kristoffer Rengfors · 14 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

De marockanska och spanska regeringarna vill nu återförena Europa med Afrika genom en tunnel. Grävandet beräknas börja under 2008 uppger BBC News. Traditionellt är vägen över Gibraltar sund en färjetur mellan Marocko och Spanien. Men byggs nu den nya tunneln kommer man istället kunna ta båten eller tåget under sundet. Tunneln kommer byggas 450 meter under havsytan och kosta ungefär 90 miljarder kronor. Blir projektet verklighet kommer trafiken av gods och passagerare underlättas avsevärt, skriver BBC.

Den schweiziske ingenjören Giovanni Lomardi kommer designa projektet. Han har tidigare varit med och byggt Mont Blanc-tunneln i Schweiz. – Arbetet innebär massor av utmaningar. Först och främst är havet 300 meter djupt – ungefär fem till sex gånger djupare än vid Engelska kanalen, säger han till BBC. – Sen är det de geologiska förhållandena. Det är en hel del plattrörelser mellan den europeiska och den afrikanska plattan.

Enligt BBC finns dock oro på den marockanska sidan kring hur tunneln ska finansieras. Tanken är att spanska och marockanska bolag ska finansiera bygget med stöd från EU. Enligt marockanska studenter som BBC talat med är de oroliga för att den redan nu utbredda utvandringen till Europa ska fortsätta. Studenterna är också oroliga för att Marocko ska dräneras på pengar som behövs bättre för att stävja landets problem med fattigdom och arbetslöshet.

metroteknik.se

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro