ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Turistchefen rasar mot SMHI-prognoser: Katastrof”

Linnea Carlén · 28 Jul 2015
Uppdaterad 28 Jul 2015

Väderprognoserna och varningarna slår inte alltid rätt – ibland är de helt ute och cyklar. Nu kritiseras SMHI för skeva prognoser som slår mot turistnäringen efter uteblivet regnoväder i helgen.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

I lördags hade SMHI utfärdat en klass 1-varning på östra Öland. De varnade för 40 millimeter regn och 20 meter per sekund i vindbyarna – men det slutade med en fantastisk kväll, enligt Ölands destinationsutvecklare Stefan Ahlgren.

Men då var det för sent. Redan när regnet började falla lämnade nästan varannan turist norra Öland i lördags, enligt P4 Kalmar.

Efter att prognosen slagit fel går Stefan Ahlgren nu hårt åt SMHI.

– När prognoserna slår så här pass fel, så blir det en ekonomisk katastrof, säger han till P4 Kalmar.

LÄS MER
Så påverkas vi av det grådaskiga sommarvädret

En campare beskriver hur "halva Öland packade ihop" i lördags och hur bilkön från Böda till Kalmar kröp fram efter. Att varningen skrämde bort turister vittnar även en campingägare om.

– Kaos är bara förnamnet. Det var väldigt långa köer för att checka ut. SMHI hade beskrivit läget mycket värre än vad det blev. De försökte jag förklara för gästerna, men de lyssnade inte på mig, säger hon till radion.

Krister Bengtsson, meteorolog och produktionschef på SMHI, säger till Metro att regnmängden inte riktigt nådde upp till varningen som utfärdades, men att sommarvädret är extra svårt att förutspå och att det normalt sett är mycket känsligare om det blir fel.

– Det är nog både psykologi och meteorologi. Dels är folk ute mer och därför är de också mer intresserade av vädret, och blir det felprognoser drabbas man mycket mer av det. Men sen är det meteorologiskt svårare att göra prognoser på sommaren än vintern.

Det gäller framförallt nederbörden och de kraftiga regn- och åskskurarna, förklarar han. På vissa ställen kan det vräka ner medan det på andra ställen är uppehåll.

LÄS MER
De vinner på det dåliga sommarvädret

Och kritik för att de inte lyckas klockrent med nederbördsprognoserna tillhör något av den vanligaste.

– Jag pratade med en kille som jobbar på kundtjänst och tar emot samtal från folk som ringer in och har frågor, men också kritik, och precis innan jag pratade med dig så har han suttit i ett antal minuter och fått en massa utskällningar av en kille som fått regn på sig när han var ute och spealfe golf, säger Krister Bengtsson.

Han säger att de därför går ut med varningar i områden där man bedömer att det kan falla.

– Men lik förbannat blir det missar ibland, och det är vi de första att beklaga.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro