ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Turisterna blåser staten på miljoner

Ann Hagman · 12 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Kommunala parkeringsbolag utfärdar i år runt 50 000 parkeringsböter på utlandsregistrerade bilar. 

Kommunala parkeringsbolag utfärdar i år runt 50 000 parkeringsböter på utlandsregistrerade bilar.  Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Nio av tio besökare struntar i att betala p-boten

klar

Artikellänk är kopierad

Utländska besökare i Sverige får p-böter för 24 miljoner kronor varje år. Bara var tionde betalar.Kommunala parkeringsbolag utfärdar i år uppemot 50 000 parkeringsböter på utlandsregistrerade bilar. Bara i Stockholm har böter för 5 miljoner utfärdats hittills i år. Vägverket, som kräver in böterna, saknar i dagsläget laglig möjlighet att driva in skulden utomlands. Drygt 90 procent av dessa böter betalas aldrig in.

– Det är problematiskt, men inom en månad startar vi ett projekt där vi skickar ut påminnelser för att se om betalningsmoralen blir högre, säger Birger Höök, chef för trafikregistret.

För drygt ett år sedan blev regeringens parkeringsutredning klar. Den föreslog att böteshanteringen skulle överföras på kommunerna. Dessa skulle genom privata indrivningsbolag kunna få större möjlighet att på civilrättslig väg komma åt fordonsägare utomlands. Men den förra regeringens utredning ligger tills vidare och samlar damm.

I Strömstad nära norska gränsen lappas mängder av norska bilar.  Svenskar som åker utomlands struntar också i stor utsträckning i att betala böter, uppger Vägverket. Bland annat i Danmark finns stort missnöje med just svenska felparkerare. 

Stockholm drar in 170 miljoner på böterna

Hittills i år har Stockholms stad fått in 120 miljoner kronor i parkeringsböter. Under hela året räknar man med 170 miljoner, som ska användas till underhåll av gator och torg i Stockholm.

Bötesbeloppet för var och en som inte har betalat parkeringsavgift är 425 kronor. Om felparkeringen anses vara trafikfarlig uppgår böterna till 700 kronor.

– Men man ska komma ihåg att vi får in ett större belopp på parkeringsavgifter än på felparkeringsavgifter. Till dags dato har stockholmarna betalat 160 miljoner i parkeringsavgifter, så de gör rätt för sig, säger Erik Andersson på Stockholms trafikkontor.

Fotnot: P-böter varierar mellan 350 och 1 000 kronor. Metro baserar siffrorna på en snittbot på 500 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro