ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Turisternas skräp förstör Medelhavet: "Risk för mer plast än fisk i framtiden"

Valerie Kaspersen · 8 Jun 2018
Uppdaterad 8 Jun 2018
Turismen bidrar till plastskräpet i haven.

Turismen bidrar till plastskräpet i haven. Foto: Dolovis/ Wikimedia commons


Turismen bidrar till plastskräpet i haven. Det visar en ny rapport från Världsnaturfonden WWF.

klar

Artikellänk är kopierad

Majoriteten av all plast i Europas hav, det vill säga nära en halv miljon ton, hamnar i Medelhavet. Skräp från soldyrkare på stranden hamnar i haven, rapporterarSR.  

– På plastfronten ser det väldigt illa ut. Om vi inte gör något nu, om vi inte ändrar vårt beteende, så finns det en risk framåt 2050 att vi har mer plast än fisk i havet, säger Inger Näslund, havsexpert vid WWF, till SR.

Värst kring Medelhavet

I Europa är det Medelhavet som har fått ta den värsta smällen. Varje år besöker runt 200 miljoner turister länderna och öarna kring Medelhavet. Då ökar plastskräpet med 40 procent.

Djur äter plasten

Havsdjuren misstar plasten för mat vilket får allvarliga konsekvenser.

– De misstar plast för mat och äter den. En havssköldpadda kan tugga i sig en plastpåse som liknar en manet. Mindre fisk kan ta plast i stället för plankton. Att plast kan binda kemiska föreningar till sig, framförallt mikroplasten, gör att vi inte vet i dag riktigt hur det påverkar oss när vi äter fisken, säger Inger Näslund till SR.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro