ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Turistparadiset förbjuder solskyddsprodukter

Valerie Kaspersen · 1 Nov 2018
Uppdaterad 1 Nov 2018
Palau blir först i världen med att förbjuda solkskyddsprodukter.

Palau blir först i världen med att förbjuda solkskyddsprodukter. Foto: IBL/ Wikimedia commons/ LuxTonnerre


De som tänker resa till dyk- och snorklingparadiet Palau i Stilla havet får se över sin packning. Ö-nationen förbjuder nu solskyddsprodukter.

klar

Artikellänk är kopierad

Om ungefär ett år inför Palau ett förbud mot solskyddsprodukter. Detta efter att Palaus president, Tommy Remengesau, sagt att det finns vetenskapliga bevis för att kemikalierna i de olika produkterna skadar och dödar korallreven, rapporterar AFP.

– Det handlar om litervis med solskyddsmedel som hamnar i havet precis intill vid våra mest känsliga rev. Vi försöker bara förhindra att naturen förorenas, säger regeringens talesperson till AFP.

Ön ligger mellan Australien och Japan och lockar årligen turister som vill snorkla kring korallreven. Skulle korallreven förstöras skulle även den lilla ö-nationens ekonomi falla.

Beslutet väntas träda i kraft vid årskiftet. Solskyddsprodukter som innehåller oxybenson, octokrylen eller parabener kommer totalförbjudas.

Palau blir först i världen med att förbjuda solskyddsprodukter. Den som trots förbudet använder produkterna kommer att bötfällas med motsvarande drygt 8000 kronor. Och de turister som tar med sig egen solkräm kommer få den beslagtagen i tullen.

– Makten att kunna konfiskera solskydd borde vara tillräckligt för att avskräcka användningen av den i ett icke kommersiellt syfte, sade president Tommy Remengesau i samband med att den nya lagstiftningen antogs.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro