ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Turkiet hotar med inmarsch i Irak

Stockholm TT · 11 Mar 2007
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Generalen använde lördagens internationella konferens i Bagdad för att inskärpa den turkiska hållningen till PKK-gerillans läger i den kurdiska regionen i Irak.

Där, i Bagdad, sade den irakiske premiärministern Nuri al-Maliki att Turkiet och andra grannländer måste lösa sina problem med fredliga metoder. Det var en anspelning på konkreta problem: Irans band till shiamuslimska organisationer i Irak, Turkiets försök att agera skyddsmakt för turkmenerna i Irak; och i den andra riktningen kurdiska gerillagrupper med bas i Irak och aktioner i Turkiet och Iran. Rätt att angripa General Basbug talade samtidigt med journalister i den övervägande kurdiska staden Diyarbakir i östra Turkiet och antydde att Turkiet kan sända in trupp i Irak. -Folkrätten ger oss tillstånd att agera, sade han. Under 80-talet och 90-talet gick turkiska enheter ofta in i norra Irak för att jaga PKK-gerilla. Det har inte hänt de senaste åren. Men lokala rapporter talar om sammandragning av turkisk trupp vid gränsen mot Irak samtidigt som iranska soldater samlas ett stycke österut, vid Irans gräns mot Irak. Vissa iakttagare tror att Iran planerar att gå in i Irak för att slå ut gerillaorganisationen Pejak, iranska kurder med bas i Irak.

Just nu finns på turkiskt militärt håll oro för en våroffensiv inne i Turkiet från PKK:s sida.

Basbug varnade PKK:s sympatisörer för att utnyttja det kurdiska nyårsfirandet om ett par veckor till upprorshandlingar.

Han underströk att Turkiet bara vill slå ut PKK, inte erövra någon del av Irak. Qandil Turkiet respekterar Iraks "territoriella enhet", sade Basbug. Det sågs omedelbart som ett hot på irakkurdiskt håll: Turkiet motsätter sig både suveränitet och omfattande självständighet för norra, kurdiska Irak som kurder kallar södra Kurdistan. Om irakiska Kurdistan genom omvälvningarna i Irak skulle drivas att utropa sig som en självständig stat skulle Turkiet angripa, det var Basbugs budskap.

Turkkurdiska PKK har dels några tusen soldater i Qandilbergen nära gränsen till Turkiet men också ett bostadsområde med kanske 10 000 familjemedlemmar till soldaterna nära Mosul längre in i Irak.

Mycket tyder på att PKK i Irak, soldater såväl som kvinnor och barn, skulle föredra amnesti och rätt att återvända till sina hemtrakter i Turkiet framför fortsatt krig. Men så länge de finns i Irak utgör de en ständig förevändning för ett angrepp från Turkiet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro