ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Turkiets ÖB varnar för islamistiskt hot

Stockholm TT · 2 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den nye överbefälhavaren general Yasar Büyükanit, som tillträdde i augusti, är känd som en politisk hök. Han sade i ett tal inför Istanbuls krigsakademi att det vilar ett "reaktionärt hot" över Turkiet och att "alla tänkbara åtgärder" måste vidtas för att undanröja hotet.

Finansmarknaderna, som minns hur militären så sent som 1997 avsatte en regering den betraktade som alltför islamistvänlig, har varit nervösa de senaste dagarna efter tecken på ökande spänning mellan den milt islamistiska regeringen och de militära ledarna.

President Ahmet Necdet Sezer och ett par andra militära ledare har kommit med liknande uttalanden om att den sekulära staten är hotad. Premiärminister Recep Tayyip Erdogan har gjort sitt bästa att förneka att islamister skulle hysa några författningsstridiga planer.

Militären irriteras av bland annat regeringens försök att lätta på förbudet att bära muslimsk sjal på universitet och i offentliga lokaler och att underlätta för elever från koranskolor att söka in till högre utbildningar.

Büyükanit avvisade påståenden att militären skulle motsätta sig turkiskt EU-medlemskap men sade att armén har rätt att försvara sig mot kritik. Han tog avstånd från EU-sändebudet Hans-Jörg Kretschmers kritik nyligen mot turkiska militärledningens vana att uttala offentliga åsikter i snart sagt varje samhällsfråga.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro