ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Turkiets president tycker att Hitler hade ett effektivt styre”

Malin Hansson · 1 Jan 2016
Uppdaterad 1 Jan 2016

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill ha mer makt och kallar Hitlers Tyskland för ett effektivt presidentsystem.”

klar

Artikellänk är kopierad

Erdogan försöker få till ett nytt system där presidentämbätet ges utökade befogenheter till det turkiska presidentämbetet. 

På fredagen intervjuades han av den turkiska nyhetsbyrån Dogan om hur ett nytt system där han har större verkställande befogenheter ska utvecklas, samtidigt som man behåller den turkiska enhetsstaten. Presidenten drog då paralleller till Tyskland under Hitlers tid.

– Det finns redan exempel i världen. Man kan se det när man tittar på Hitlers Tyskland, svarade han, rapporterar Reuters.

Enligt presidenten finns det också andra exempel, närmare nutid.

LÄS MER
Turkisk media: Presidenten hindrade en man från självmord

Erdogan vill ändra konstitutionen för att vända den ceremoniella rollen som president har till ett mer exekutivt ämbete, som en turkisk version av det amerikanska, franska eller ryska styret.

Det styrande partiet AKP, som Erdoğan grundade, har lagt en ny grundlag högt upp på dagordningen efter att ha fått majoritet i parlamentsvaletet i november. I onsdags ställde sig det största oppositionspartiet, CHP sig bakom detta.

Oppositionspartierna håller med om att det behövs en ny grundlag då den nuvarnade har militäreisk prägel efter att ha skapats efter 1980-års statskupp. Men de står inte bakom det Erdogans idé på system, då de är oroliga att det skulle leda till för mycket makt i en aktoritär ledares händer, skriver The Guardian.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro