ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Turkiets regering: IS ligger bakom bombdådet

Johan Wikén · 12 Jan 2016
Uppdaterad 12 Jan 2016
Explosionen i Istanbul inträffade på tisdagsförmiddagen.

Explosionen i Istanbul inträffade på tisdagsförmiddagen. Foto: TT


Minst tio personer dödades i bombdådet i Istanbul på tisdagen. Turkiets premiärminister uppger att terrororganisationen Islamiska staten ligger bakom attacken.

klar

Artikellänk är kopierad

Den kraftiga explosionen i Istanbul på tisdagsförmiddagen krävde minst tio liv. Dessutom ska minst 15 personer ha skadats – varav flera allvarligt.

Turkiets premiärminister säger att dådet utfördes av en person från IS.

– Vi har kommit till slutsatsen att gärningsmannen är en utländsk medborgare som är medlem i Daesh, säger Ahmet Davutogluenligt TT.

LÄS MER: Hon var sexslav hos IS – höll gripande tal inför FN:s säkerhetsråd

Dagligen besöker tiotusentals människor Sultanahmet där självmordsbombaren utlöste sprängladdningen. De flesta av dödsoffren var tyska medborgare. 

– Vi hörde ett högt ljud och jag tittade upp mot himlen för att se om det regnade, jag trodde att det var åska. Men himlen var klar, säger d24-åriga vittnet Farah Zamani från Kuwait till nyhetsbyrån Reuters.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har uttalat sig om terrordådet. 

– Jag fördömer starkt terrorattacken i Istanbul. Det här visar återigen att vi måste stå enade inför terrorn, sade presidenten i ett tv-sänt tal.

Det finns inga uppgifter om drabbade svenskar, enligt utrikesdepartementet. UD avråder inte heller från resor till Istanbul i nuläget. 

– Det allmänna säkerhetsläget ger anledning att uppmana svenskar att undvika plötsliga folksamlingar och demonstrationer, men det är som tidigare, säger Veronica Nordlund vid UD:s presstjänst till TT.

LÄS MER: Anonymous till IS: "Vi startar den största attacken någonsin mot er"

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro