ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Turkiets talman: Vi behöver en muslimsk grundlag

Hugo Ewald · 26 Apr 2016
Uppdaterad 26 Apr 2016
Ismail Kahraman tillsammans med Recep Tayyip Erdoğan.

Ismail Kahraman tillsammans med Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Burhan Ozbilici/AP


Sent på måndagkvällen tog Ismail Kahraman, talman för Turkiets parlament, ställning för att det muslimskt dominerande landet också borde ha en religiös grundlag, baserad på Islam. Uttalandet ledde till demonstrationer utanför landets parlament under tisdagen.

klar

Artikellänk är kopierad

I kölvattnet av det Ottomanska rikets fall utropade Mustafa Kemal Ataturk Turkiet som en sekulär rubrik i samband med att den klausul som gjorde Islam till landets stadsreligion togs bort 1928. Islam förbjöds från offentligheten och arabiska tecken ersattes med latinska. Sedan dess har Turkiet varit en sekulär stat, trots att 96,5 procent av befolkningen är muslimer.► LÄS MER: Kritik mot valet i Turkiet

Under måndagskvällen väcktes därför starka reaktioner i samband med att Ismail Kahraman, talman i Turkiets parlament, meddelade sitt stöd för en ny religiös grundlag.

– Grundlagen bör inte vara sekulär. Den behöver diskutera religion. Den ska inte vara oreligiös, den här nya konsitutitionen, sa han enligt turkiska medier.

Den 75-årige Kahraman har i sin roll som talman ett övergripande ansvar för den nya grundlagen som det styrande partiet, AKP, tagit initiativ till. Den nya grundlagen är redan kontroversiell då kritiker befarar att den kommer innebära att Turkiets president, Recep Tayyip Erdoğan, får mer makt än vad som är brukligt. Den turkiska regeringen har dock, enligt Reuters, lovat att respektera "Europeiska standarder" när det kommer till mänskliga rättigheter.► LÄS MER: Erdogan: Aldrig en kurdisk stat

Uttalandet väckte stor kritik, och runt 50 demonstranter hamnade under tisdagen i konflikt med polis utanför parlamentet, och flera utsattes för pepparsprej. Ett dussintal av dessa kom senare att häktas.

Senare under tisdagen kom Kahraman att förtydliga sina uttalanden, och sa att det bara rörde sig om hans personliga åsikter. Enligt Reuters ska flera toppar inom AKP ha nekat till att de har några planer på att ändra den turkiska statens sekulära inriktning.

AKP har för närvarande 317 av landets 550 platser i parlamentet och kommer behöva 330 för att få igenom sitt kommande förslag på en ny grundlag.

Turkiet är NATO-medlem och har länge setts som ett framgångsrikt exempel på en sekulär stat med en muslimsk majoritet, en bild som har försämrats något de senaste åren då landet anklagats för att gradvis inskränka pressfriheten och för att diskriminera den kurdiska minoriteten.► LÄS MER: Metrokolumnist kritiserade Erdogan – greps av polis

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro