ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tusen fiskebåtar på väg till omstridd ögrupp

Metro-TT · 17 Sep 2012
Uppdaterad 17 Sep 2012
Tusen fiskebåtar på väg till omstridd ögrupp Kinesiska fiskebåtar på väg mot ögruppen de kallar Diaoyu.

Tusen fiskebåtar på väg till omstridd ögrupp Kinesiska fiskebåtar på väg mot ögruppen de kallar Diaoyu. Foto: AFP Photo


klar

Artikellänk är kopierad

Ett tusental fiskebåtar är på väg till den omstridda ögruppen Senkaku, rapporterar China Daily. 

Kina och Japan gör båda anspråk på öarna. Förra veckan köpte japanska staten öarna från privata ägare. Nu väcks farhågor om att andra skepp än fiskebåtar kan komma att ge sig in i konflikten. 

– Idén om att Kina skulle kunna försöka ta kontroll över öarna genom att skicka 1.000 fiskebåtar har funnits med i 40 år och är ett väldigt allvarligt läge, säger Linus Hagström, ledare för Utrikespolitiska Institutets asienprogram till DN. 

Han säger till DN att om uppgifterna om fiskebåtsarmadan som är på väg till ögruppen stämmer kan det innebära eldväxling mellan de två stormakterna. 

I fredags skickade Kina sex patrullbåtar till ögruppen. Japan svarade med att varna och skicka iväg båtarna. 

Tvisten om öarna — som ligger i ett mineral- och naturgasrikt område — blossade upp i augusti när kinesiska aktivister landsteg där och greps av japanerna. Efter att Japan köpt öarna bröt våldsamma kinesiska protester ut på fastlandet med brännande av japanska flaggor och polis har fått gripa in med tårgas. Enligt den kinesiska statskotrollerade nyhetsbyrån är fisket runt ögruppen en tradition som inte kommer att avbrytas i år. En talesman för marinen säger också att de kommer att fortsätta patrullera och upprätthålla ordningen runt öarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro