ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tusentals barn är drabbade av inkasso

Petter Sundsten · 21 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Barn skuldsätts med tiotusentals kronor – på grund av deras föräldrar.– Det är fruktansvärt att barn ska börja sina liv med skulder, säger Håkan Meurling på Datainspektionen.Mörkertalet är stort när det gäller skuldsatta barn hos inkassoföretagen. Därför inleder nu Datainspektionen ett projekt för att ta reda på hur stort problemet är.– Enbart ett inkassobolag som vi haft kontakt med har 16 000 barn med skulder i sitt register, säger Håkan Meurling.

Han vill inte säga hur många barn det handlar om, men det är omkring 200 inkassobolag som har tillstånd i Sverige. Alltså kan det handla om över 100 000 skuldsatta barn i Sverige.– I värsta fall kan det vara så.

Föräldrar tar upp krediter i egenskap av förmyndare åt barnen. Det kan handla om skulder för tidningar, skolfoton och bok­klubbar som sätts på barnen. I grunden är det små belopp, som genom åren växer.– Som 18-åring kan du ha skulder på 15 000 kronor.

Nu kommer Datainspektionen att kontakta alla inkassobolag. Till sommaren är en sammanställning klar.– Målet är att få ner antalet skuldsatta barn, säger Håkan Meurling.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro