ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tusentals demonstrerar mot nazisterna

MATHIAS GERDFELDTER, Clara guibourg & tt · 30 Aug 2014
Uppdaterad 30 Aug 2014

Foto: TT


Under lördagen samlades tusentals personer för att demonstrera mot nazistiska Svenskarnas parti, som höll möte i centrala Stockholm. Och S:t Jacobs kyrka ringde in till extra gudstjänst "för alla människors okränkbara värde".

klar

Artikellänk är kopierad

Nazisterna samlades på Gustav Adolfs torg i Stockholm.

– Vi ska visa vårt motstånd mot Svenskarnas partis människofientliga rasistiska politik och mot att nazister tar över delar av vårt offentliga rum, säger en ur demonstrationens arrangörsgrupp.

Tusentals flockades till motdemonstrationen i Kungsträdgården – närmare 12 000 personer hade uppgivit på Facebook att de skulle delta. Ingen har sökt tillstånd för demonstrationen som inleddes vid 13-tiden.

Stora delar av centrala Stockholm var avspärrade för att förhindra konfrontationer mellan Svenskarnas parti och motdemonstranterna, och Strömbron och Norrbron var under eftermiddagen helt avspärrade för trafik. 

”Sluta, sluta”

Tusentals hade samlats för en fredlig demonstration, och stämningen på motdemonstrationen var lugn till en början, men framåt 15-tiden började en liten maskerad grupp bland motdemonstranterna att kasta knallskott och bengaler. 

– Temperaturen har höjts nu, det är en del som kastat föremål mot vår personal, säger polisens presstalesman Lars Byström.

De maskerade personerna trängde sig även fram bland övriga motdemonstranter, berättar Metros reporter på plats. De kastade knallskott mot polisen och försökte forcera kravallstaketet.

Övriga motdemonstranter skingrades från platsen och i tumultet ska en man ha skadats. Enligt ett ögonvittne blev han nedslagen av de maskerade personerna och omhändertogs av sjukvårdspersonal på plats. Hur allvarligt han skadats är oklart. 

Medan de maskerade personerna försökte forcera avspärrningarna ställde sig övriga motdemonstranter och skrek ”Sluta, sluta.”

Forcerade avspärrningar

Svenskarnas partis demonstrationståg, mot Skeppsholmen via Strömgatan och tillbaka igen, blev kraftigt försenat, men kunde till slut komma igång klockan 16.20. När tåget hade passerat Kungsträdgården forcerade gruppen maskerade motdemonstranter kravallstaketen och tog sig ut på gatan, vilket ledde till en konfrontation med polis. De fällda staketen ska ha kastats mot polisen och ridande polis samt pepparsprej ska ha satts in för att skapa ordning i folkmassan. 

Motdemonstranternas talkörer skrek ”Hela Stockholm hatar nazister,” medan Svenskarnas parti marscherade förbi.

Flera poliser uppges ha blivit skadade i tumultet, av knallskott samt kastade flaskor. Ingen ska dock ha skadats allvarligt.

Startade lugnt

Tidigare under dagen var det betydligt bättre stämning i Kungsträdgården. Redan vid 13-tiden var det mycket folk på plats, särskilt kring Karl XII:s torg. Metros reporter berättar att folkmusiker, under parollen ”Traditioner utan gränser” underhöll med fiolspel, medan övriga demonstranter jublar.

Kring fontänten hade en välfylld ”familjesektion” upprättats. En av dem som tog sig dit var Javiera och hennes två söner, tre och sex år gamla.

– Det kändes logiskt. Allt annat vore en skam, säger hon när Metro frågar varför de valt att demonstrera.

Har ni varit oroliga att det ska bli stökigt?– Ja, fram tills dess att vi såg att det skulle finnas en familjezon. Det känns tryggt här.

30-åriga Niklas var också på plats för att demonstrera mot nazisterna.

– Vi är här för att visa att vi är många. [Svenskarnas parti] borde inte ha fått sitt demonstrationstillstånd, säger han till Metros reporter på plats.

När Metro talade med honom vid 14-tider var han är inte heller orolig för att det ska bli något värre stök.

– Jag tror inte att polisen vill riskera ett nytt Malmö, säger Niklas.

Vid förra lördagens demonstration i Malmö blev det våldsamt. Bland annat skadades flera personer när polisen red in med hästar bland dem som protesterade mot nazisterna.

Tog sig upp på Operans tak

Enligt polisen har 15 personer hittills omhändertagits, på Jakobsgatan.

– De har omhändertagits på grund av brott mot maskeringslagen, säger Lars Byström till TT.

Dessutom tog sig flera personer upp på taket på Kungliga Operan.

– En av dem är gripen för överträdelse av myndighetsbud och den andre är kvar på taket, säger Lars Byström.

Metros reporter på plats rapporterar att minst tre personer syntes till uppe på taket.

Kyrkklockor ringer för allas lika värde

Klockan 14.00, när Svenskarnas partis möte började, höll S:t Jacobs kyrka i centrala Stockholm en extra gudstjänst "för alla människors okränkbara värde".

– Gudstjänsten är insatt i samband med Svenskarnas partis manifestation. Det är viktigt att markera med kraft mot intolerans, säger Hans Ulfvebrand, domprost i Stockholms domkyrkoförsamling

Kyrkklockorna började ringa klockan 14:00, precis då Svenskarnas partis möte skulle börja.

– Klockorna signalerar "Kom! Här är alla välkomna", säger Hans Ulfvebrand.

Polis slog till mot kulturhus

Polisen ska på förmiddagen ha slagit till mot kulturhuset Cyklopen i Högdalen i södra Stockholm, skriver aftonbladet.se.

– Vi har ett par pågående insatser, mer kan jag inte säga, säger Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen, till TT.

På Twitter cirkulerar uppgifter om att flera personer ska ha omhändertagits i Högdalen, men Byström vill inte kommentera det heller. En av dem som fanns på plats på Cyklopen säger till TT att det var cirka 40 personer i lokalen.

– Det var 30—50 poliser som bröt upp dörren och visiterade oss alla, säger han.

Polisen bekräftar att husrannsakan skett på två platser, i Högdalen och Skarpnäck. Anledningen till polisens insats var misstanke om förberedande till grov misshandel. Men om det finns några kopplingar till dagens demonstration vill han inte kommentera. Enligt Byström beslagtogs kartor, maskeringsutrustning och knivar.

På Twitter skriver Cyklopen att polisens agerande var ett sätt att försöka splittra dagens protester mot Svenskarnas partis möte.

– Vi har gjort husrannsakan utan avsikt att splittra. Vi måste agera när vi får information om grova brott, säger Lars Byström.

Ingen ska däremot ha gripits i Högdalen. Enligt polisen kontrollerades ett 30-tal personer. Ingen av dessa personer är frihetsberövad eller misstänkta för brott.

På sociala medier drar många paralleller till polisens insats mot Hvitfeldtska gymnasiet inför kravallerna i Göteborg 2001. Gymnasiet inhyste många av de som hade rest till Göteborg för att delta i demonstrationerna mot EU-toppmötet i staden. Polisen spärrade in hundratals personer på gymnasiets skolgård, i en insats som i efterhand kom att få hård kritik från bland annat Justitiedepartementet. Insatsen sägs även ha motverkat sitt tänkta syfte, och snarare spätt på motdemonstrationerna.

Motdemonstranter i Kungsträdgården.
Motdemonstranter i Kungsträdgården.Foto: TT
Foto: TT
Vid avspärrningarna försöker maskerade personer forcera kravallstaketet.
Vid avspärrningarna försöker maskerade personer forcera kravallstaketet.Foto: TT
Foto: TT
Motdemonstranter kastar rökbomber för att störa SVP:S möte.
Motdemonstranter kastar rökbomber för att störa SVP:S möte.Foto: TT
Foto: TT
Karta över centrala Stokcholm, med nyckelplatser i dagens demonstrationer markerade.
Karta över centrala Stokcholm, med nyckelplatser i dagens demonstrationer markerade.Foto: Google Maps
Stefan Jacobsson, partiledare för nazistiska Svenskarnas parti.
Stefan Jacobsson, partiledare för nazistiska Svenskarnas parti.Foto: TT
Foto: TT
Talkörerna mot nazism började även innan Svenskarnas parti hade samlats.
Talkörerna mot nazism började även innan Svenskarnas parti hade samlats.
Foto: TT
Foto: TT
Motdemonstranter med rökfacklor vid polisens spärrar.
Motdemonstranter med rökfacklor vid polisens spärrar.Foto: TT
”Rasism, homofobi, anti-semitism och tystnad är hot.”
”Rasism, homofobi, anti-semitism och tystnad är hot.”Foto: Clara Guibourg
Avspärrningar mot Strömgatan och vattnet i södra Kungsträdgården.
Avspärrningar mot Strömgatan och vattnet i södra Kungsträdgården.Foto: Clara Guibourg
Strömbron avspärrad.
Strömbron avspärrad.Foto: Clara Guibourg
Polisen förbereder sig på Gustav Adolfs torg för demonstrationen av högerextrema Svenskarnas Parti och en antinazistisk motdemonstration i Kungsträdgården intill, i Stockholm.
Polisen förbereder sig på Gustav Adolfs torg för demonstrationen av högerextrema Svenskarnas Parti och en antinazistisk motdemonstration i Kungsträdgården intill, i Stockholm.Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
klar

Artikellänk är kopierad

MATHIAS GERDFELDTER, Clara guibourg & tt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro