ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tusentals djur kan ha dödats i onödan

Evelina Olsson · 7 Jan 2013
Uppdaterad 7 Jan 2013
Tusentals djur kan ha dödats i onödan

Tusentals djur kan ha dödats i onödan


klar

Artikellänk är kopierad

Tusentals djur har de senaste åren skjutits i onödan i Malmö. En förändrad inställning till jakt samt nya kunskaper gör att kommunen nu sätter stopp för avskjutningar av både fåglar och vildkatter. 

– Vi har gått helt ifrån skyddsjakt på kråkor och skator, det finns ingen anledning att skjuta dem, säger Arne Mattsson, landskapsarkitekt på gatukontoret i Malmö.

Skyddsjakten på fåglarna har fram tills nyligen skett av gammal vana.

– Så har man alltid gjort och vi har inte ifrågasatt detta. Många är kritiska till att vi nu slutat med skyddsjakten och menar att skator har en negativ påverkan på småfågelbeståndet. Men i dag vet vi att så inte är fallet, säger Mattsson.

Även skyddsjakten på vilda och förvildade katter har så gott som försvunnit. Mellan 2007 och 2009 sköts totalt 267 katter ihjäl. 

De senaste tre åren är motsvarande siffra åtta stycken.

– Vi har ändrat inställning till den här frågan och mycket har att göra med den diskussion som pågått. I dag skjuter vi i princip inga katter utan fångar dem i fällor, säger Mattsson. 

Malin Kjellsson, ordförande i föreningen Rädda Katten i Malmö, förmedlar katter som riskerat att bli ihjälskjutna. Hon är nöjd med att kommunen äntligen satt stopp för avskjutningarna och i stället använder sig av ofarliga fällor.

– Avskjutning är ingen långsiktig lösning på problemet utan skapar bara lidande. Tack vare att man nu ändrat inställning kan vi och andra föreningar ge dessa katter en ny chans.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro