ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tusentals fångna under rasmassor

TT · 30 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
jordbävning Bilden visar förödelsen efter jordbävningen på Sumatra på onsdagen.

jordbävning Bilden visar förödelsen efter jordbävningen på Sumatra på onsdagen.


klar

Artikellänk är kopierad

Tidigt på torsdagsmorgonen svensk tid drabbades området av ytterligare ett skalv. – Den senaste jordbävningen kan ha utlösts av onsdagens skalv. Pressen från de två plattorna som kolliderade kan ha fått bakre delen på någon av dem att spricka och det orsakade troligen det senaste skalvet, sade chefen för Indonesiens meteorologiska institut Suharjono.

Det finns ännu inga uppgifter om skadade i det skalvet.

TT talade strax före klockan 22 lokal tid med platschefen Noberio Syarif på Hotel Hangtuah inne i staden Padang, som drabbats hårt av det första skalvet.- Om jag tittar ut på gatan ser jag många byggnader, hus och andra hotell, som är förstörda. En del byggnader har kollapsat helt. Vårt hotell har klarat sig bra, vi har bara drabbats av en läcka på tredje våningen och där är det vatten överallt.- Elektriciteten har försvunnit i vårt område. Men vi har egen generator i hotellet och har läget under kontroll.

Med elen borta var det mörkt på gatorna. Utanför hotellet rörde sig stora folkmassor.- De försöker nå högre belägna platser. Padang ligger nära stranden. Jag förmodar att de är rädda för en tsunami.

TT: Är inte du rädd?- Nej. Jag måste stanna och jobba. Vi tar nu även hand om gäster från skadade hotell i närheten.

I bakgrunden hördes många människor samtala i hotellobbyn. Stämningen verkade lugn och Noberio Syarif lät behärskad.

Hotellet hyser internationella gäster. Platschefen hade inga uppgifter om att svenskar skulle finnas där.

Padang ligger på ön Sumatra och skalvets epicentrum låg några mil ut till havs, sydväst om staden.

Hundratals hus och broar skadades, bland annat ska flera hotell ha raserats. Vittnen uppgav att Padang också drabbades av bränder.

Följderna var svåra att klarlägga utifrån eftersom förbindelserna låg nere, men minst 21 människor dog enligt de uppgifter som var kända några timmar efter skalvet.

Snart meddelade en ansvarig för katastrofinsatserna att ett sjukhus i Padang rasat samman och att "tusentals människor" kan ha hamnat under rasmassorna.Padang är huvudstad i provinsen Sumatera Barat och har omkring 840 000 invånare.

Skalvet inträffade strax efter klockan fem på onsdagseftermiddagen lokal tid. Det kändes också i huvudstaden Jakarta omkring 90 mil från epicentrum.Utlöste skred

Vid sjön Maninjau några mil inåt land från Padang utlöste skalvet ett skred, som enligt lokala tv-sändningar begravde hus.Padangs flygplats har stängts.

Sveriges ambassad i Jakarta försöker få kontakt med de svenskar som eventuellt kan befinna sig i skalvområdet. Ingen svensk är dock registrerad som boende i Padang.- I Sumatra i stort har vi cirka 20—30 svenskar, men hur nära de är kan vi inte svara på ännu. Bland annat ligger telefonnätverket nere, berättar förste ambassadsekreterare Åsa Theander för TT.

Jordbävningens magnitud angavs till 7,6 av den amerikanska geologiska myndigheten USGS.Ett internationellt tsunamivarningscenter för länder runt Stilla havet utfärdade först en tsunamivarning för Indonesien, Malaysia, Indien och Thailand, men centret som är beläget på Hawaii, drog senare tillbaka varningen.

En jordbävning på ön Java krävde 123 dödsoffer tidigare denna månad.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro