ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tusentals flyr norra Gaza

Carl Fridh Kleberg/TT · 20 Jul 2014
Uppdaterad 20 Jul 2014

Foto: TT


Fler än 400 människor har dödats i den pågående israeliska militäroperationen — som ska utökas. Israel har återupptagit striderna och anklagar Hamas för att ha brutit mot ett kort eldupphör som avtalats för att kunna förflytta döda och skadade.

klar

Artikellänk är kopierad

Tusentals flyr norra Gaza
Tusentals flyr norra GazaFoto: TT

Antalet dödsoffer i Gaza har nu stigit till över 400 människor, uppger hälsodepartementet i Gaza. – 410 människor har dödats sedan kriget började och fler än 3 020 människor har skadats, de flesta av dem är civila, säger vice hälsominister Yussef Abu Rish.

Och tusentals människor flyr Shejaiyadistriktet sedan kraftig israelisk granateld lämnat kroppar liggandes på gatorna, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s korrespondent på plats.

Ambulanser har inte kunnat nå stora delar av området längs med gränsen på grund av bombardemanget, och räddningstjänsten uppger att det finns uppgifter om döda och skadade som fångats i de bombade områdena.

Ashraf al-Qudra, räddningstjänstens talesman, säger till AFP att 40 människor dödats i distriktet och att 380 människor skadats.

Och sjukvårdskällor uppger att fem människor har dödats i en israelisk attack i södra Gaza.

Kort eldupphörStrax innan lunch, svensk tid, uppgav Hamas och Israel att de kommit överens om ett kort eldupphör som föreslagits av Internationella Rödakorskommittén för att kunna evakuera döda och skadade.

Israel bekräftade därefter att landet gått med på ett eldupphör i två timmar fram till 14:30 svensk tid, skriver nyhetsbyrån AFP. Men strax efteråt återupptog Israel beskjutningen och hänvisade till att Hamas brutit mot eldupphöret.

Israels armé meddelade tidigare under dagen att markoffensiven i Gaza ska utökas.

"I kväll expanderar markfasen i Operation protective edge, när ytterligare styrkor ansluter sig till insatsen för att bekämpa terror på Gazaremsan", säger Israels armé i ett uttalande.

"Operation protective edge", alltså "Den skyddande eggen", är Israels namn på militärinsatsen som Israel inledde den 8 juli. Israels armé uppger att sju israeler har dödats och att 1 333 palestinska raketer har träffat Israel.

Möte i QatarFN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon ska i dag träffa den palestinske presidenten Mahmud Abbas i Qatar i ett försök att få slut på stridigheterna i Gaza, uppger en diplomatkälla för nyhetsbyrån Reuters. Qatar har fungerat som en kommunikationskanal mellan Hamas och världssamfundet och har tidigare framfört Hamas krav för en vapenvila.

Gulfstaten ses som en nyckelspelare i medlingsförsöken eftersom landet agerar värd för ett stort antal islamister i exil, däribland Hamasledaren Khalid Mishal, uppger diplomatkällor. Abbas ska också träffa och samtala med Mishal efter sitt möte med FN-chefen.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Fridh Kleberg/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro