ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tusentals har lurats betala avgift till Katolska kyrkan

Andreas Jelvefors · 24 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Romersk Katolska Kyrkan i Sverige har tagit ut kyrkoskatt från tusentals svenskar som inte är medlemmar i samfundet. Ändå är det Skatteverket som står för återbetalning på miljonbelopp.

Skattverkets hjälp med att administrera uttaget av kyrkoskatt bland Romersk- Katolsk Kyrkans medlemmar i Sverige, har blivit en dålig affär för svenskarna.Oreda i samfundets register har lett till att tusentals svenskasr som inte är medlemmar ändå har fått betala skatt till katolska kyrkan. Sedan 2001 har Skattverket tvingats göra nästan 14 000 rättelser med efterföljande återbetalningar till de som felaktigt registrerats som medlemmar.- Katolska Kyrkan är det enda samfundet, förutom Svenska Kyrkan, som inte begär skriftlig samtycke av personer för att ta in medlemsavgiften via skattsedeln. Många hör av sig och menar att de inte alls är medlemmar, säger Åsa Ternblad, skattehandläggare för verksamhetsstöd vid Skatteverket.

Och det är vanliga svenska skattebetalare som delfinansierar katolska kyrkans felaktiga avgiftsuttag.- I de fall där personen upptäckt felaktigheter efter att sista slutskattebeskedet skickats ut tvingas vi betala tillbaka avgiften till personen utan att kunna kräva tillbaka motsvarande avgiftspengar från samfundet, fortsätter Ternblad.

Skattverket har fått nog av röran och extrakostnaderna. I mars förra året begärde man av regeringen att få slippa uppdraget att ta in medlemsavgifter åt samfunden. De som betalar skatt för andra samfund än svenska kyrkan, betalar inte samtidigt kyrkoskatt. Finansinspektionen kikar nu på detta.- Vi är helt tagna på sängen. Skatteverket har inte upplyst oss om att de har kostnader för de återbetalningar som borde falla på oss. VI vill självklart göra rätt för oss och hoppas kunna hitta en lösning där vi kan betala tillbaka, säger Maria Hasselgren, pressekreterare Romersk-Katolska kyrkan i Sverige.

Maya fick betala utan medgivande

I år kikade Maya Markiewicz lite noggrannare än vanligt på sitt skattebesked. Då upptäckte hon att hon är medlem i katolska kyrkan och att hon utan sitt medgivande betalat tusentals kronor i medlemsavgift till samfundet.- Jag har inte en aning varför Katolska kyrkan börjat ta ut avgift av mig. Min mor var medlem. Men själv är jag inte ens döpt i Katolska kyrkan. Jag tycker det är skamligt att Katolska kyrkan gjort så här, säger Maya Markiewicz.Och fortsätter:- Jag tror på gud. Men det är inte i katolska kyrkan jag vill lägga mina pengar.En granskning av tidigare skattebesked, visar att Maya Markiewics under tre år felaktigt betalt 6000 kronor till samfundet. Nu får hon tillbaka pengarna. Men inte av Katolska kyrkan. Eftersom felaktigheterna upptäckts efter att sista slutskattebeskedet skickats ut tvingas skatteverket, det vill säga skattebetalarna, att stå för återbetalningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro