ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tusentals kallades till samma möte på Arbetsförmedlingen

Linnea Holgersson/Tobias Sahlen · 26 Feb 2014
Uppdaterad 27 Feb 2014
Tusentas köade utanför Arbetsförmedlingens lokaler i centrala Stockholm på onsdagen efter att 61 000 personer kallats till samma möte.

Tusentas köade utanför Arbetsförmedlingens lokaler i centrala Stockholm på onsdagen efter att 61 000 personer kallats till samma möte. Foto: Julio C Saint’ Just


Arbetsförmedlingen har kallat 61 000 människor till samma möte. Ett tekniskt fel var orsaken till att så många fick kallelsen. Polis kom till platsen för att tömma gatan på de tusentals köande. Situationen kändes otrygg”, säger pressansvarig Joakim Nordblom.

klar

Artikellänk är kopierad

Som Aftonbladet först rapporterade hade Arbetsförmedlingen i centrala Stockholm kallat till en rekryteringsträff för säljjobb och skulle skicka ut ansökningar till 1400 lämpliga sökare. Istället skickades en förfrågan ut till över 60 000 personer. Det ska enligt Joakim Nordblom, pressansvarig på Arbetsförmedlingen ha varit ett tekniskt fel som var orskaken.

– Det blev jättefel. Vi har haft 2700 stycken sådana här träffar under 2013 och det har aldrig hänt något sådant här, säger han.

När läget blev hotfullt tillkallades polis till platsen som var tvugnen att tömma gatan och Arbetsförmedlingen har nu stängt ner under resten av dagen. Joakim Nordblom beskriver situationen som otrygg.

– Vi försökte ha en kö och slussa in folk, men det var många som blev frusterarade.  Sedan började polisen springa omkring och försöka få ut folk ur lokalen, det är klart att det kändes otryggt. Vi har förståelse för det eftersom många rest ända från Uppsala för att komma på träffen. Men när det blir en hotbild kan vi inte göra annat än följa polisens restriktioner.

Enligt Clas Olsson, tillförordnad genraldirektör på Arbetsförmedlingen, ska ingen av de som köade utanför centralkontoret behöva vara orolig för indragen ersättning.

– Det kommer inte drabba någon enskild person. Det som har hänt är oerhört beklagligt och jag vill rikta en ursäkt till de som har stått och väntat. Vi ska se till att de som har bokat in möten får komma på ett,  säger han.

Läget har lugnat ner sig utanför Arbetsförmedlingen, men det står fortfarande ett hundratal personer kvar utanför och de är irriterade. En av dem är Eddie Gerard.

– Jag fick ett mejl om en rektryteringsmässa för handel och att många företag skulle vara här. Efter att jag har stått här i en timme och vakten säger att de inte släpper in någon men vi har inte fått någon annan förklaring. Det känns som de leker med oss, säger han.

Enligt en annan av de köande, Jordach Maluka Wazabamga ska samma sak ha hänt tidigare.

– Det var samma sak i går på Arbetsförmedlingen i Hallunda, jag kom dit och det skulle vara rekryteringsmässa. När vi kom dit var dörrarna stängda och vi fick stå där i flera timmar utan att få veta varför vi inte fick komma in. Det är skandal, man tappar lusten. Vi vill ha en förklaring, säger han.

Tillförordnad generaldirektör Clas Olsson har inte nåtts av informationen att en liknande situation ska ha inträffat i Hallunda. Men Arbetsförmedlingen lovar att undersöka saken.

– Det kan jag inte kommentera. Men det händer att det är många utanför våra mottagningar på morgonen, säger han.

Arbetsförmedlingen öppnar som vanligt igen i morgon.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Holgersson/Tobias Sahlen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro