ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tusentals kvinnor: Skyll inte massmordet på oss

Tomas Lundin · 25 Maj 2014
Uppdaterad 25 Maj 2014

Inför lördagens vansinnesdåd då Elliot Rodger först högg ihjäl sina tre grannar och sedan gav sig ut på mordturné i sin svarta BMW spelade han in en video där han skyllde sina kommande handlingar på alla kvinnor.

klar

Artikellänk är kopierad

Direkt efter dådet uttryckte några personer sympati för mördaren. ”Jag tycker verkligen synd om honom. Det är ångest att få nobben”, skriver en artikelkommentator, enligt Buzzfeed

En annan går ännu längre och skriver att han är glad att Rodgers gjorde vad han gjorde. 

”Jag applåderar det den här killen gjorde och uppmuntrar fler män att ta kvinnors liv, det är det enda sättet vi kan slå tillbaka mot feminismen”. 

Men i sociala medier dränktes de få sympatisörerna av hundratusentals kvinnor som twittrade under hashtaggen #YesAllWomen. Det började som ett direkt svar till mansaktivister, som bland annat talar om ”friend zoning”, alltså att en kvinna får en man intresserad av henne för att sedan förklara att de ”bara är vänner”. Samma retorik användes i det långa videomanifest som mördaren Elliot Rodger spelade in bakom ratten i sin BMW. 

”Att inte återgälda någons känslor, det som samhället kallar att sätta dem i vänskapszonen, borde inte behöva ge mig dåligt samvete”, säger en twittrare. 

I takt med att trenden sprider sig på nätet kom hashtaggen att omfatta ett vidare spektrum av feministiska frågor, allt från att vara trött på att bli kallad ”kvinnlig ingenjör” i stället för ”ingenjör” till att behöva ha på sig kortbyxor under kjolen för att slippa bli tafsad på på krogen. Uppropet kan sägas vara en vinkning till hashtaggen #NotAllMen som tidigare i år samlade inlägg där män tog avstånd från generaliseringar om sig själva.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro