ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tusentals magsjuka – kunde förhindrats

Ola Jacobsen · 30 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Nästan hela det svenska damskidskyttelandslaget har drabbats av parasiten i Östersund. – Det blev lite tid på toaletten och jag låg i soffan ett par dagar, säger Helena Ekholm till SVT.

Nästan hela det svenska damskidskyttelandslaget har drabbats av parasiten i Östersund. – Det blev lite tid på toaletten och jag låg i soffan ett par dagar, säger Helena Ekholm till SVT. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Tusentals Östersundsbor blev magsjuka i onödan. Svensk teknik för övervakning av vattenkvalitet hade kunnat stoppat parasiterna.

Utbrottet av tarmparasiten cryptosporidium i Östersund kan ha skett helt i onödan. Parasiten har hittats i råvattnet, alltså det vatten som vattenreningsverket utgår ifrån för att producera dricksvatten.

Flera svenska företag har teknik som gör det möjligt för vattenverk att kontrollera både råvattnet innan det behandlas i vattenreningsverken och det dricksvatten som distribueras till konsumenterna.

Ett av företagen som sitter på tekniken för att hitta vattenföroreningar är innovationsföretaget Predect. Deras system övervakar vattenkvaliteten direkt och slår larm om något avviker.

Den fungerar även för mikroskopiskt små parasiter som cryptosporidium. – Vi märker stort intresse för vår produkt i Kina och Indien där man har lägre kapacitet i avloppssystemen och mer problem med översvämningar. I Sverige har vi redan världens bästa vatten, så här blir kommunerna tagna på sängen varje gång något sådant här händer, säger Karl Bohman, vd för Predect.

Han är kritisk till hur många kommuner arbetar med vatten. – De flesta vet inte ens att de har problem med vattenkvaliteten förrän samtalet kommer att folk är sjuka. Då tar man enorma mängder tester för enorma summor. Med ett system för direktövervakning hade de kunnat isolera problemet på några timmar. Nu kommer det ta tio dagar innan de vet, säger Karl Bohman.

Motala och Arboga kommun har köpt Predects system för övervakning av vattenkvaliteten.

I Linköping provar kommunen tillsammans med universitetet ett system med elektroniska tungor och andra sensorer på olika platser i vattensystemet. Vid förändringar av vattenkvaliteten larmar de på några sekunder operatören.

”Vi kommer att se en ökning av parasiter”

Det kommer att ske en ökning av parasitsmittor i Sverige framöver, bedömer Antonio Barragan, forskare vid Smittskyddsinstitutet.

Därför är det viktigt att svenska myndigheter kontrollerar vattenkvaliteten för parasiter i samma utsträckning som för bakterier, anser han.– Jag förordar ökad vaksamhet. Det krävs ökade kontroller av vattnet och att man har filtersystem i vattenreningsverken som tar parasiter, säger Antonio Barragan.

Han tror att importen av livsmedel kommer att leda till ökade smittorisker även i Sverige.– Med tanke på att det kommer in så mycket sallader från Kenya och Nicaragua tror jag att vi kommer att se en ökning av parasiter, säger Antonio Barragan.

TT

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro