ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tusentals pingviner drunknade – efter väderkatastrof

David Peterson · 25 Apr 2019
Uppdaterad 25 Apr 2019
Tusentals pingvinungar drunknade när havsisen de levde på förstörde i ett oväder.

Tusentals pingvinungar drunknade när havsisen de levde på förstörde i ett oväder. Foto: TT


Tusentals pingvinungar drunknade när havsisen de levde på förstördes i ett oväder, rapporterar BBC. Nu har hela kolonin av kejsarpingviner kollapsat.

klar

Artikellänk är kopierad

Kolonien vid Brunt shelfis på Antarktis har tidigare bestått av mellan 14 000 och 25 000 häckande kejsarpingviner, skriver BBC. Efter en katastrofal häckningssäsong för några år sedan, troligen 2016, har kolonin nu kollapsat och det finns inget som tyder på att de vuxna pingvinerna försöker återbefolka området.

Ungarna kan inte simma

Kejaspingviner är de största och tyngsta av pingvinarterna, och behöver stabil is för sin häckningssäsong. Isen måste vara fast mellan april, då pingvinerna anländer, till december, då ungarna får rätt fjädrar.

Om isen börjar brytas upp innan ungarna fått rätt fjädrar kan de inte simma och det är vad som verkar ha hänt 2016, enligt en studie som publicerats i Antarctic Science.

LÄS MER
22 underbara fakta du inte visste om djur

Isen inte stark nog

Havsisen verkar inte ha återhämtat sig sedan dess, enligt Peter Fretwell, en av forskarna bakom studien.

– Havsisen har inte blivit stark nog efter 2016. Stormar i oktober och november förstör den tidigare än innan. Havsis som tidigare var stabil och pålitlig har blivit ohållbar, säger han till BBC.

Nu har kejaspingvinerna lämnat området och Peter Fretwells forskargrupp tror att den antingen undvikit att para sig eller flyttat till en annan koloni.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro