ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tusentals sajter slår tillbaka” mot övervakning

Mathias Gerdfeldter · 11 Feb 2014
Uppdaterad 11 Feb 2014

Fler än 5 000 sajter från internets alla hörn protesterar i dag, 11 februari, mot den globala, och främst amerikanska NSA:s övervakning av internetanvändare och nättrafiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Tusentals sajter ”slår tillbaka” mot övervakning
Tusentals sajter ”slår tillbaka” mot övervakningFoto: Skärmdump från https://thedaywefightback.org/

Kampanjen kallas ”The day we fight back” (dagen då vi slår tillbaka) och protesten går ut på att anslutna sajter lägger upp en bild överst på sina hemsidor, med en uppmaning till besökarna att samtidigt höra av sig till politiker och lagstiftare i sina respektive land för att få dem att förändra hårt kritiserade övervakningslagar. 

Bland de större sajterna som medverkar i protesten märks nätforumet Reddit, bilddelningssajten Imgur, bloggverktyget Tumblr och Mozilla, företaget bakom webbläsaren Firefox. Flera ideella organisationer har även anslutit sig till kampanjen, bland dem Greenpeace, Amnesty International och Human Rights Watch.

Protesterna påminner om en liknande aktion i USA för två år sedan, i januari 2012. Då stängde fler än 8 000 sajter helt och hållet ner, i protest mot två kritiserade lagförslag som debatterades i den amerikanska kongressen. Förslagen, som bland annat skulle göra det möjligt att stänga ner sajter som innehöll upphovsrättsskyddat material helt utan rättslig prövning, lades också ner.

De allra tyngst nätaktörerna som deltog i den tidigare protesten, Google och Wikipedia, har dock uteblivit denna gång.

Utöver kampanjen på internet kommer det även att hållas fysiska demonstrationer på flera håll i världen. I Sverige hålls i eftermiddag en manifestation i Humlegården i Stockholm, där politiker från Piratpartiet kommer att tala.

klar

Artikellänk är kopierad

Mathias Gerdfeldter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro