ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tusentals stympas av gräsklipparen

John Lindblom · 6 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Förra sommaren blev Per Bergman av med en stortå i en gräsklipparolycka. Nu använder han arbetsskor med tåhätta när han klipper gräset.

Förra sommaren blev Per Bergman av med en stortå i en gräsklipparolycka. Nu använder han arbetsskor med tåhätta när han klipper gräset. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

FÖRSÄKRING Varje sommarsäsong skadar sig minst 1 000 personer allvarligt i samband med gräsklippning. I nästan samtliga fall handlar det om hand- och fotskador där minst en tå eller ett finger kapats av vassa gräsklipparblad.

Märstabon Per Bergman blev förra sommaren av med sin stortå sedan han halkat med ena foten rakt in under motorgräsklipparen. – Det var vått gräs och lätt nedför och plötsligt var olyckan framme.

Stortån gick inte att rädda, så amputering blev enda alternativet, berättar Per Bergman. Han har sökt ersättning via sin invaliditetsförsäkring hos försäkringsbolaget If. – Det handlar om några hundralappar per år försäkringstagaren betalar. Mycket bra att ha om olyckan är framme i trädgården, säger Ulf Bäckman, informationschef på If. Enligt If och övriga försäkringsbolags beräkningar, utgör gräsklipparen en av de absolut vanligaste orsakerna till att svensken skadar sig i samband med trädgårdsarbete.  

If Skadeförsäkning betalar mellan 30 000 och 190 000 kronor för avklippta fötter, händer, tår och fingrar. förutsatt att konsekvensen blir en viss funktionsförsämring.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro