ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tusentals väntas till ny manifestation i Kärrtorp

Leif Oldenburg · 19 Dec 2013
Uppdaterad 19 Dec 2013
– Det känns som om händelserna i Kärrtorp kan bli början på något riktigt stort, säger Ammar Khorshed från Linje 17, som arrangerar söndagens demonstration. 

– Det känns som om händelserna i Kärrtorp kan bli början på något riktigt stort, säger Ammar Khorshed från Linje 17, som arrangerar söndagens demonstration.  Foto: Lotta Bergseth


Protesterna sprider sig i Sverige och övriga Norden. På minst tio andra ställen i Sverige och i Helsingfors hålls liknande manifestationer.

klar

Artikellänk är kopierad

En antirasistisk manifestation attackerades av ett 30-tal nazister.
En antirasistisk manifestation attackerades av ett 30-tal nazister.Foto: TT
Nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR, har tagit på sig attacken.
Nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR, har tagit på sig attacken.Foto: TT

På söndag väntas flera tusen deltagare till Kärrtorps centrum för att protestera mot nazism och rasism. Runt om i landet hålls liknande manifestationer.

LÄS MER: Stort fackeltåg mot rasism i Göteborg

– Väldigt många vill visa sin solidaritet. Det känns som om händelserna i Kärrtorp kan bli början på något riktigt stort, säger Ammar Khorshed i Nätverket Linje 17 som arrangerar manifestationen.

Det var i söndags som manifestationen mot nazism och rasism i Kärrtorps centrum attackerades av ett 30-tal nynazister. I går häktades tre av dem misstänkta för våldsamt upplopp. Övriga 23 gripna släpptes men utreds fortfarande för olika brott.

LÄS MER: Demonstrant: ”Vi krokade arm”

Nu på söndag hålls en ny manifestation. S-ledaren Stefan Löfven har meddelat att han kommer till Kärrtorp liksom Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Dessutom har Fredrick Federley, Centerpartiet, och Miljöpartiets språkrör Åsa Romson meddelat att man ska delta. 

Den här gången är polisen ordentligt förberedd.

– Vi kommer att samla information in i det sista, säger polisens presstalesman Kjell Lindgren.

LÄS MER: Polisen kände till hot mot demo

LÄS MER: Linje 17 anmäler polisen

På torsdagen träffar representanter för arrangörerna polisen för att diskutera arrangemanget. Det kan bli aktuellt att flytta manifestationen till en annan plats i förorten, eftersom utrymmet i Kärrtorps centrum är begränsat.

KRÖNIKA: Göran Greider: ”Vågen av högerextremism trubbar av oss” 

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro