ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tusentals vill vara lärlingar

Marijana Dragic · 11 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Annelie Arvemyr valde en lärlingsutbildning inom byggbranschen, och hon stortrivs. – Det är inte som på lektionerna när man inte får prata. Här skämtar alla med alla och det är bra stämning, säger hon.

Annelie Arvemyr valde en lärlingsutbildning inom byggbranschen, och hon stortrivs. – Det är inte som på lektionerna när man inte får prata. Här skämtar alla med alla och det är bra stämning, säger hon. Foto: Urban Brådhe


Men Byggnads varnar för dålig konjuktur

klar

Artikellänk är kopierad

Höstens försök med gymnasiala lärlingsutbildningar lockade tusentals ungdomar och inför nästa omgång flockas skolorna kring projektet. Men facket är kritiskt och menar att arbetsmarknaden inte kan ta emot fler elever.

Drygt 3 500 platser fördelades på skolor över hela Sverige inför fjolårets försöksstart. Syftet är att fler ungdomar ska klara gymnasieskolan.– Andelen som hoppar av gymnasiet är oroväckande högt och vi vill fånga in dem. Då gäller det att ha ett stort utbud av utbildningar, säger Bertil Östberg, statssekreterare på utbildningsdepartementet. Om försöket har varit framgångsrikt återstår att se.– Det kommer vi först att veta efter utvärdering, sä­ger Anders Färdeman, un­dervisningsråd på Skolverket.Men redan nu finns indikationer på att den ekonomiska krisen har påverkat skolorna negativt.– Vi har varit ute på olika skolor och på vissa fått höra att de möter begynnande svårigheter att få ut elever. Men jag har inte fått några signaler på problem för de som varit ute under hösten, säger han.En femtedel av de gymnasiala lärlingarna har inriktning bygg, en bransch som drabbats hårt av krisen. Enligt fackordförande Hans Tilly på Byggnads har sammanlagt 800 lärlingar varslats hittills. Han är mycket kritiskt till att utöka antalet platser för bygglärlingar trots att branschen inte ens kan ta hand om de som redan är ute och menar att skolor och politiker inte lyssnar på dem som ska ta hand om ungdomarna.– Det finns inte plats för fler lärlingar. Vi säger stopp, stopp, stopp men de bryr sig inte utan skapar fler platser ändå, säger Hans Tilly.Enligt Bertil Östberg har försöket hittills varit lyckat och det hårda arbetsklimatet kan inte påverka utbildningssatsningar.– Man kan inte ordna yr­kes­utbildningar utifrån konjunkturen. Ingen kan garantera att alla lärlingsplatser finns kvar om företag skulle gå omkull. Då får man hitta ett annat företag eller i värsta fall erbjuda en traditionell skolförlagd utbildning, säger Bertil Östberg.

Annelie, 17: Man har inte en enda tråkig dag

Bästa sättet att lära är genom att göra, menar 17-åriga Annelie Arvemyr. Hon har delvis bytt ut skolbänken mot verkligheten på en byggarbetsplats.

– Man har inte en enda tråkig dag, säger hon.Den blivande träarbetaren går andra året på Kista gymnasiums lärlingsprogram i Stockholm och tillbringar fyra veckor i taget på Järnhusens byggen. Yrkesubildningen kom som en räddning från skol­tröttheten. Men att hoppa över gymnasiet var inget alternativ. – Man kan ju inte komma ut i arbetslivet utan att ens veta vad vissa verktyg heter. Det blir helt fel. Jag tycker att vi har lagom med teori nu.Det är variationen och människorna som gör jobbet spännande och hon byter gärna ut klasssammanhållning mot att lära känna nya personer.– Det är inte som på lektionerna när man inte får prata. Här skämtar alla med alla och det är bra stämning. Min handledare brukar ställa sig och sjunga ibland.Men det innebär inte att det inte krävs hårt arbete, menar hon.– Jag är här från halv sju till halv fyra. Det är inte direkt så att man orkar göra något när man kommer hem förutom att sova.

Att bli lärling på konditori var ett lyckosamt drag för 17-årige Sebastian Egvik. Här får han hjälp med fastlagsbullarna av Jeanette Andersson.
Att bli lärling på konditori var ett lyckosamt drag för 17-årige Sebastian Egvik. Här får han hjälp med fastlagsbullarna av Jeanette Andersson.Foto: Patrick Sörquist

Sebastian, 17: Nu gör jag det lilla extra

Från skoltrötthet till skollängtan. Lärlingsutbild­ningen tog fram en oväntad sida hos den blivande konditorn Sebastian Egvik.

– Jag får inte träffa mina klasskompisar så ofta, men jag går världens bästa linje, säger han.I höstas började han var­va skolarbete med yrkesliv genom lärlingsutbildningen på Esther Mossesons gym­nasium i Göteborg. Tidigare favoritämnet hemkunskap inspirerade till valet av bagar- och konditorsprogrammet. Det vi­sa­de sig vara ett lyckodrag.– Min uppfattning om studier är helt förändrad. I nian hatade jag allt som hade med skolan att göra. Det blev för mycket. Men nu under jullovet har jag till och med längtat tillbaka.Koncentrationssvårigheterna som tidigare påverkat hans studieresultat var plötsligt borta. Det praktiska arbetet hindrar honom från att bli ­ut­trå­kad, menar han.– Jag var en sådan som gjorde vad någon bad mig, men aldrig mer. Numera gör jag automatiskt det lilla extra för att det är roligt. På arbetsplatsen vill man att allting ska vara perfekt. Det är ju någon som ska betala för det jag gör, säger Sebastian. 

klar

Artikellänk är kopierad

Marijana Dragic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro