ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tv-avgift för datorer väcker ilska: "Det är helt idiotiskt"

Gustaf Eriksson · 22 Jan 2013
Uppdaterad 23 Jan 2013
Tv-avgift för datorer väcker ilska: "Det är helt idiotiskt" Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet och krönikören Johanna Nylander.

Tv-avgift för datorer väcker ilska: "Det är helt idiotiskt" Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet och krönikören Johanna Nylander. Foto: Scanpix/Thobias Nylander


SVT börjar sända livekanaler på nätet. Det innebär att alla med tv och dator måste betala tv-avgift. Beskedet gav omedelbart upphov till en störtflod av ilskna kommentarer på internet. – Det är helt absurt, säger liberala krönikören Johanna Nylander.

klar

Artikellänk är kopierad

Nästa månad börjar SVT livesända sina kanaler på nätet. Det beskedet gav vd:n Eva Hamilton. Förändringen, som först avslöjades av Computer Sweden, innebär att alla som har en dator eller surfplatta med internetuppkoppling måste börja betala tv-avgift.

Beskedet slog ned som en bomb på internet. Både Metros läsare och opinionsbildare rasade över förändringen. "Sjukt. Bara för att ett mediabolag väljer att lägga ut sin produktion så tvingas alla konsumenter att betala för det", skriver en läsare på Metros Facebook-sida. "Jag blir påtvingad att betala den jävla avgiften fast jag inte ens kollar på SVT", skriver en annan. 

Den liberala bloggaren Niklas Starow ansluter sig till klagosången. – Att SVT kräver betalt för material som de väljer att lägga ut är ungefär som att en gatumusikant skulle få laglig rätt att kräva att de som går förbi betalar pengar, säger han.  – Det finns folk som valt att ha dator i stället för tv för att slippa avgiften. Det här blir som en straffskatt. 

Johanna Nylander, liberal bloggare och krönikör, är inne på samma linje.  – Det är helt idiotiskt att ta ut tv-avgift för en teknik som inte har med tv att göra. Det är absurt, säger hon. Bättre vore att lösenordsskydda SVT och SR på nätet och sedan skicka ut inloggningsuppgifter till de som betalar avgiften.

Piratpartiets ordförande Anna Troberg tycker att avgiften bör ersättas med en skatt, som Public Service-utredningen föreslog i höstas. – Att lagen är teknikneutral innebär i praktiken att alla måste betala. Då är det bättre att omvandla det till en skatt i stället för en stor apparat ska avgöra vem som ska betala, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro