ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tv - den nya credkulturen

Karin Ström / Elle · 2 Jan 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

ELITISM. Tv har tappat sin töntstämpel. Där man förr slängde sig med nördig musikkunskap är det tv-koll som gäller i dag. Men det är bara de nyaste och mest svårtillgängliga tv-serierna som ger cred.

Det fanns en tid då tv-serier sågs som menlös, i bästa fall hyfsat underhållande B-kultur. De behandlades med en likgiltig tystnad av krönikörer och proffstyckare till förmån för ett evigt rabblande av obskyra tolvor, bortglömda kultförfattare och amerikanska independentfilmare. Orsaken var enkel – det gick helt enkelt inte att vara först med det senaste när det gällde tv. Allt visades för alla samtidigt på ett högst demokratiskt vis som omöjliggjorde all snobbism.

Nu är det helt annorlunda. Tv-serier från USA kan laddas ner via nätet och studeras hemma, långt innan svenska kanaler erbjuds att köpa in dem. Innehållet dissekeras minutiöst i bloggar som Weird science, Dumburken och tv-bloggen. Genast har det uppstått en tävlan om vem som har koll på flest serier och vem som blir först med att haussa den senaste succén, vilket skapar utrymme för elitism.

Medan musik är som gjord för att säljas digitalt direkt till konsumenten finns det ett mycket mer komplicerat regelverk kring tv-serier, givetvis för att säkra gigantiska reklamintäkter. Alltså skapas en marknad för snårig piratnedladdning, vilket garanterar att tv-serier förblir hyfsat svårtillgängliga – och därmed hippa – åtminstone så länge nationell tv existerar som koncept.

Parallellt med trenden att ladda ner utländska tv-serier har det skett en förändring hos själva tv-serierna som också höjt deras status: De har blivit bättre. Det verkar vara till tv-världen de bästa manusförfattarna, dramaturgerna och regissörerna söker sig i dag.

Att tv-serier blir förstahandsvalet för de bästa begåvningarna är inte svårt att förstå. Och det märks. Glöm präktiga ”Lagens änglar”, dumsexistiska ”Baywatch” och förutsägbara ”Beverly Hills”. I dag handlar tv-serierna om månggifte (”Big love” i Canal+), en marijuanalangande ensamstående tvåbarnsmorsa (”Weeds” i TV 3), Hollywoodorgier i partyn och droger (”Entourage” i SVT) eller läkare med tvivelaktiga arbetsmetoder och ointresse för patientkontakt (”House” i TV 4).

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ström / Elle
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro