ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tv-kocken har hittat en fin rutin

ERIK EJE ALMQVIST · 4 Maj 2014
Uppdaterad 19 Dec 2016
Bantorget 9 i Lund bjuder på en trevlig atmosfär och välbalanserade rätter.

Bantorget 9 i Lund bjuder på en trevlig atmosfär och välbalanserade rätter. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Nyöppnade krogen Bantorget 9 bjuder på ­finurligt välbalanserade rätter med en trevlig och välkomnande inramning.

klar

Artikellänk är kopierad

Sparris med ost.
Sparris med ost.Foto: Kinga Lezanska Sjölin
Tjuvtitt in i köket.
Tjuvtitt in i köket.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Det är lätt att glömma hur stor del av krögarens arbete som handlar om att tala inför folk. Utöver att sköta den praktiska driften och agera konstnärlig ledare för köket ska hen presentera menyn för nya gäster varje kväll.

Uppgiften är inte helt olik en skådespelares, som föreställning efter föreställning drar samma repliker inför färsk publik.

Så snart vi kliver in genom dörren till Bantorget 9 välkomnas vi av en storsmilande Carl Bodin Svensk, som slår ihop sneakersklackarna och visar oss till ett av de vitbetsade borden.

Trots att han nyss fyllt 25 märks det att han har större retorisk erfarenhet än de flesta. Efter att ha spexat som sångförman på Östgöta nation, matsnackat i P3 och vunnit silver i ”Sveriges mästerkock” öppnade han i mars Bantorget 9 tillsammans med Adam Peterson och Lotta Andersén.

Och eftersom han rekommenderar alla gäster att beställa någon av menyerna med fyra mellanrätter (395–460 kronor) får han här spela upp samma repertoar otaliga gånger varje kväll. Varje anrättning presenteras med en käck bakgrundshistoria eller personlig anekdot.

De burfångade havskräftorna i den citronsyrliga havstartaren för 165 kronor ”kommer från mina trakter i Bohuslän”. Till en sotad, tunnskivad råbiffssallad med grönpepparmajjo, syltad kålrot och harsyra dricker vi en bärigt lakritstung nebbiolo från Piemonte.

Bodin Svensk missar inte chansen att rikta uppmärksamhet mot de tecknade tomtarna på vinetiketten: ”Ni förstår, producenten Josetta Saffirio hävdar att hon har tomtar på loftet. Hon säger att de hjälper henne att få till de här trevliga, kraftfulla vinerna.” Den ogenerade munterheten smittar. Man blir glad.

Rätterna är finurliga men välbalanserade. Min favorit är den tjärade kalvbrässen som för tankarna till smyghångel under den tidiga tonårs­tidens scoutläger, och det löskokta vaktelägget som serveras med lav och en potatispuré så len att den kunde drickas som välling.

Överlag inger ett besök på Ban­torget 9 en mjuk känsla av viktlöshet. Ur högtalarna skvalar snäll, blåögd soul. Interiörens färgskala – som rör sig från jordbrunt till höstgrönt – och de unga manliga servitörernas duke of windsor-­slipsknutar är som tagna ur en Wes Anderson-scenografi.

När vi svävar ut i den tidiga vårkvällen ser vi hur Carl Bodin Svensk ler mot ett äldre par som just fått in sin råbiff: ”Ni förstår, vinproducenten Josetta Saffirio säger att hon har tomtar på loftet…”

klar

Artikellänk är kopierad

ERIK EJE ALMQVIST
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro