ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tv-kontrollanter maktlösa efter dom

Kristoffer Rengfors · 17 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

ORD MOT ORD. Vittnesmål från Radiotjänsts licenskontrollanter blir verkningslösa efter en dom i Norrbottens länsrätt. En avgiftskontrollant såg en tv-apparat hemma hos en 37-årig kvinna i Malmö och det beslutades att hon skulle betala tv-avgift. Kvinnan överklagade till länsrätten, som beslutade att kvinnan inte är skyldig att betala om hon själv inte medgett tv-innehav. – Det känns tungt att få en sådan här dom emot sig när kontrollanten sett en tv-apparat, säger Lars Lindberg, vd för Radiotjänst.

I praktiken innebär domen att om en person inte själv uppgett att hon eller han har en tv så spelar det ingen roll om en avgiftskontrollant uppger det motsatta. I fallet med kvinnan i Malmö uppgav kontrollanten att han sett och hört en tv påslagen i kvinnans lägenhet när kontrollen utfördes. – Det här är givetvis inte bra. Här har vi riksdagens uppdrag att administrera tv-avgiften och genomföra avgiftskontroll, men så säger domstolen att det inte räcker att våra kontrollanter ser en tv, säger Lars Lindberg.

Ett alternativ är att kontrollanterna tvingas arbeta i par, något som kan göra hela kontrollarbetet dyrare.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro