ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tv och film på nätet – här är bästa tjänsterna

Aron Andersson · 29 Nov 2012
Uppdaterad 3 Dec 2012

De senaste serierna och filmerna direkt på nätet. Fungerar det verkligen även utan Pirate Bay? Metro betygsätter de senaste lagliga tv-tjänsterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Tv och film på nätet – här är bästa tjänsterna
Tv och film på nätet – här är bästa tjänsterna

HBO Nordic

Vad: Amerikansk kabelkanal som kommer till Sverige.

Omdöme: Det krävs ett tv-abonnemang från Telia för att kunna använda HBO Nordic i dag. Den mest efterlängtade tv-tjänsten är alltså få förunnade. För bara en kanals serier är 79 kronor plötsligt ganska mycket pengar, men det rör sig alltså om serierna som alla vill se. Trots vissa luckor är detta precis vad vi längtar efter.

Plus: Tjänsten alla vill ha.

Minus: Men varför släpps den inte på riktigt.

Pris: 79 kronor i månaden.

Netflix

Vad: Tv och film från hela världen, till fast månadspris.

Omdöme: Många blev besvikna på utbudet, där det inte finns särskilt mycket nytt att hämta. Men faktum är att det ändå är rätt trevligt att bläddra runt i Netflix-katalogen och återupptäcka John Carpenter eller ”Red Dwarf”. Känslan kvarstår dock: det kommer inte ta alltför lång tid att jobba sig igenom förrådet. Och något nytt hittar du inte här. Å andra sidan är det befriande att tjänsten fungerar så bra.

Plus: Fungerar utmärkt.

Minus: För lite att se på.

Pris: 79 kronor i månaden.

Viaplay

Vad: Alla Viasat-kanaler, plus film och tv-serier till fast månadspris.

Omdöme: Snäppet vassare utbud än Netflix, men det snäppet är inte särskilt stort. Dessutom erbjuder Viaplay alla Viasat-kanaler och vissa av programmen därifrån en hel vecka i förväg. Det gäller naturligtvis inte amerikanska serier. Där känner jag mig lika svältfödd som alltid. Jag vill ju inte vara en pirat – men ni tvingar mig! 

Plus: Att få se program i förväg.

Minus: Det gäller bara svenska program.

Pris: 79 kronor i månaden.

Headweb

Vad: Svensk långkörare för film och tv.

Omdöme: Headweb har alltid varit en kaxig utmanare och fungerar bra som hyrfilmstjänst. Utbudet påminner om det i andra tjänster men Headweb har funnits längre. Det innebär att det tekniska lösningen fungerar bra på olika plattformar, utan många av barnsjukdomarna som finns på annat håll.

Plus: Finns på flera plattformar, bland annat PS3 och Xbox 360.

Minus: Begränsingar på grund av Silverlight-formatet.

Pris: 49 kronor per film.

Apple TV

Vad: Apples hyrfilmstjänst.

Omdöme: Det går visserligen att fuska med amerikanskt konto för att få tillgång till ett bättre utbud, men även det svenska börjar ta sig nu. Dessvärre saknar många filmer fortfarande svensk textning, vilket är ett minus. Å andra sidan fungerar allt utmärkt, det går fort att sätta igång filmerna och både bild och ljud är av ypperlig kvalitet. 

Plus: Bra bild.

Minus: Dåligt utbud av textade filmer.

Pris: 49 kronor per film.

Magine

Vad: Tablå-tv när du vill. Vanlig tv på nätet.

Omdöme: Magine var kul till en början. Men allt för mycket är oklart. Vilka kanaler kommer att finnas i den slutgiltiga versionen? Kommer det fortfarande gå att spola förbi reklamen då? Vad kommer Magine att kosta? Upplägget med samma kanaler som finns på tv gör att det även här saknas nya utländska serier. Än så länge känns tjänsten sponsrad av TV4, som står för det mesta av utbudet.

Plus: Slipp tv:n men behåll tablån.

Minus: Men vad ska tablån då vara bra för?

Pris: Endast beta-test

Voddler

Vad: Tidig svenskutvecklad filmtjänst.

Omdöme: Voddler Voddler, vad blev det av dig? Det som lät så lovande på pappret har aldrig fungerat riktigt bra i praktiken. Tekniska problem har drabbat många användare och upplevelsen är inte den bästa. Hyrfilm finns för ungefär 37 kronor per titel men här finns även helt gratis titlar, med reklam. Det är en fin tanke och kan nog bli något, men på serie-sidan finns det inte mycket att hämta här.

Plus: Helt gratis filmer för den som tål lite reklam

Minus: ”Starke man” och ”Hipp hipp” ligger på topplistan.

Pris: 79 kronor i månaden för Voddler Plus.

Filmnet

Vad: C Mores svar på Viaplay, med något högre månadskostnad.

Omdöme: För ett lite högre pris än konkurrenterna går det att hitta fler nya serier och filmer här. Det går till exempel att se senaste säsongen av ”True Blood” eller ”Boardwalk Empire” (men ingen tidigare säsong?). Kruxet: Även om filmerna och serierna är nyare, så är de inte särskilt många. Filmnet-appen till Ipad har dessutom vissa brister.

Plus: Nya serier.

Minus: Men bara senaste säsongen.

Pris: 129 kronor i månaden.

Comoyo

Vad: Norsk utmanare från Telenor som nyligen kom till Sverige.

Omdöme: Än så länge har Comoyo View inte lanserats. Först då blir det möjligt att betala ett fast månadspris för film och serier. I dag är det hyrfilm som gäller och utbudet är då jämförbart med det på andra hyrtjänster, men inte riktigt i toppklass. Att tjänsten än så länge bara fungerar i webbläsaren är lite tråkigt.

Plus: Lovar fler tjänster framöver.

Minus: Inga appar.

Pris: 49 kronor per film.

SF Anytime

Vad: Filmtjänst från biojätten SF.

Omdöme: Många av hyrfilmstjänsterna är snarlika vilket gäller även för SF Anytime. Om de har monopol på biomarknaden så har de betydligt mer konkurrens här. Tjänsten finns på flera plattformar, på nätet, i tv-apparater och för vissa surfplattor. Även priserna motsvarar resten av marknaden, 39 kronor för standard definition, 49 kronor för HD.

Plus: Att SF vid sidan av topplistan väljer att visa de minst sedda filmerna.

Minus: Ingen Iphone-app.

Pris: 49 kronor per film.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro