ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tv-program: Påven ville tysta ner övergrepp mot barn

Stockholm TT · 2 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Innehållet ifrågasattes kraftigt av företrädare för katolska kyrkan i Storbritannien.

Innan han i april 2005 valdes till påve och blev Benedictus XVI var kardinal Joseph Ratzinger enligt BBC-programmet Panorama i två årtionden pådrivande bakom tillämpningen av ett hemligt dokument om hur biskopar skulle hantera anklagelser om pedofili. Dokumentet Crimen Sollicitationis skrevs 1962. Som kardinal ledde Ratzinger Vatikanens doktrinära instans från 1981 och fram till påvevalet i fjol.

Prästen Tom Doyle som arbetat som jurist åt Vatikanen tolkade dokumentet för BBC och sade att det föreskriver en uttalad princip att dölja prästers övergrepp mot barn. Vatikanen skulle ha full kontroll och offren nämndes inte. Tom Doyle uppgavs ha fått sparken sedan han kritiserat kyrkans hantering av barnövergrepp.

Programmet rapporterade också att sju präster som är under utredning för pedofilbrott bor i eller nära Vatikanen.

Katolska företrädare i Storbritannien protesterade mot budskapet. Vincent Nicholas, ärkebiskop av Birmingham, sade till nyhetsbyrån PA att programmet misstolkat dokument och använt dem på ett vilseledande sätt för att koppla övergrepp mot barn till påven. Som representant för biskopar i England och Wales anklagade han BBC för ett "djupt fördomsfullt angrepp mot en vördad kyrklig världsledare".

Kardinal Cormac Murphy-O'Connor, ärkebiskop av Westminster, har skrivit till BBC-chefen Mark Thompson för att protestera mot programmet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro