ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tv-seriernas hemliga knep som får dig att titta

Aron Andersson · 22 Jan 2014
Uppdaterad 22 Jan 2014

Varför kan du inte sluta titta på Game of thrones” och ”Downton Abbey”? Nu har forskare identifierat fem knep som de mest populära tv-serierna använder sig av.

klar

Artikellänk är kopierad

Actionserien ”24”, med Kiefer Sutherland i huvudrollen, har alltid jobbat med högt tempo och snabba klipp. Med hjälp av detta slipper serieskaparna en uttråkad publik.
Actionserien ”24”, med Kiefer Sutherland i huvudrollen, har alltid jobbat med högt tempo och snabba klipp. Med hjälp av detta slipper serieskaparna en uttråkad publik.
I David Fincher-regisserade Netflix-serien ”House of cards” talar Francis Underwood (Kevin Spacey) ofta direkt till kameran och tittaren. Ett exempel på hur väldigt kontrollerade scener engagerar tittaren.
I David Fincher-regisserade Netflix-serien ”House of cards” talar Francis Underwood (Kevin Spacey) ofta direkt till kameran och tittaren. Ett exempel på hur väldigt kontrollerade scener engagerar tittaren.Foto: TT Bild
Avsnitten i vampyrserien ”True blood” avslutas inte sällan med en rejäl cliffhanger. Det samma gäller för övrigt ofta för säsongsavslutningarna. Ett säkert sätt att behålla tittare, menar forskarna.
Avsnitten i vampyrserien ”True blood” avslutas inte sällan med en rejäl cliffhanger. Det samma gäller för övrigt ofta för säsongsavslutningarna. Ett säkert sätt att behålla tittare, menar forskarna.Foto: TT Bild
Lena Dunham som skapat, och spelar huvudrollen i, HBO-serien ”Girls” har flera gånger visat sig naken i serien. Forskare har slagit fast att sex, och den dramatik som finns kring relationer, är ett säkert sätt att locka tittare.
Lena Dunham som skapat, och spelar huvudrollen i, HBO-serien ”Girls” har flera gånger visat sig naken i serien. Forskare har slagit fast att sex, och den dramatik som finns kring relationer, är ett säkert sätt att locka tittare.Foto: TT Bild
Våldet i zombieserien ”The walking dead” kanske lockar tittare för att det baseras på stora mängder spänning, samtidigt som serien handlar om överlevnad.
Våldet i zombieserien ”The walking dead” kanske lockar tittare för att det baseras på stora mängder spänning, samtidigt som serien handlar om överlevnad.Foto: TT Bild

Tidningen Time har gjort en sammanställning av olika forskningsresultat som kan förklarar varför vi fastnar framför vissa tv-serier.

Många snabba klipp. Kanske tycker du att det är dagens tv-serier och filmer har fått högre tempo och snabbare klippning? Det kan stämma. Enligt psykologen Robert Kubey är detta ett sätt att få tittarna att inte tappa intresset. Hans forskning vid Rutgers University i New Jersey, USA, visar att vi blir extra engagerade i det vi ser om det innehåller flera klipp. Samma knep utnyttjas flitigt inom reklamfilmen.

Enligt Robert Kubey är detta en inbyggd reflex hos alla människor, kopplad till vår förmåga att reagera på rörelser i vår omgivning.

En regissör som kontrollerar. Ju mer regisserad och styrd en scen är, desto mer engagerade blir vi som tittar. Den slutsatsen drog forskare vid Princeton University genom att låta en grupp människor titta på scener ur ”Bang! You’re dead”, ”Den gode, den onde, den fule”, ”Simma lugnt, Larry!” och ett oredigerat klipp på Washington Square Park i New York. 

De avläste testgruppens hjärnaktivitet och jämförde när olika personer hade liknande reaktioner, för att få en känsla av vad som fångade deras uppmärksamhet. Forskarna fann att det oredigerade klippet gav lägst aktivitet, endast 5 procent hade jämförbara reaktioner på detta. En något högre andel, 18 procent, hade liknande reaktionsmönster på ”Simma lugnt, Larry!”, 45 procent på ”Den gode, den onde, den fule” och hela 65 procent hade liknande reaktionsmönster för det Alfred Hitchcock-regisserade ”Bang! You’re dead”.

I forskningsresultaten drogs slutsatsen att ju mer en regissör försökt kontrollera en scen, desto mer engagerad blir tittaren.

Cliffhangern. Det kan inte komma som en överraskning för någon att cliffhangern är till för att få tittaren att återvända till nästa veckas avsnitt (eller, vilket kanske är vanligare i modern tid, genast kasta sig över nästa avsnitt). De behöver inte ens ligga bara i slutet av avsnitten. Många serier använder cliffhangers precis före reklamavbrott för att inte riskera att någon byter kanal.

Sex. Många har både lagt märke till, och kommenterat, den nakenhet som förekommer ofta i serier som ”Game of thrones” och ”True blood”. Är det någon som blir förvånad när forskarna berättar att det handlar om att locka, och behålla, tittare?  – Det är dramatiskt huruvida två personer i en scen kommer att fullborda sitt förhållande. Det finns en spänning, och det är upphetsande och svårt att sluta titta, säger Robert Kubey.

Våld. Vid sidan av sex är våld en av de saker vi människor reagerar starkast på. Vissa har svårt för att se på våld, ändå är det ett framgångsrecept för många tv-serier. En studie från Augsburg-universitetet i Tyskland och University of Wisconsin-Madison i USA är mer benägna att titta på serier med våld om de anser att det finns ett syfte med våldet. Det kan exempelvis handla om hämnd eller rättvisa. Annan forskning visar att det inte nödvändigtvis är våldet som lockar, utan den spänning som omger det.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro