ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tv-seriernas storslagna avslut

Johan Kellman Larsson · 13 Okt 2011
Uppdaterad 13 Okt 2011
Alla ”Entourage”-fans kan jubla. I mitten av september bekräftade nämlingen producenten Mark Wahlberg att det blir en filmversion av den populära serien.

Alla ”Entourage”-fans kan jubla. I mitten av september bekräftade nämlingen producenten Mark Wahlberg att det blir en filmversion av den populära serien.


Sex and the City, South Park och nu även Kvarteret Skatan. Serier som kanske tidigare bara lades ned ska numera avslutas pampigt. Dalande tittarsiffror eller inte, avskedsfesten heter långfilm och trenden bara växer.

klar

Artikellänk är kopierad

Under slutet av 1990-talet lades grunderna till tv-mediets enorma statushöjning. Den amerikanska kabelkanalen HBO låg bakom epokgörande serier – ”Sex and the city”, ”The Sopranos” och "Simma lugnt Larry” – som fick den nya generationen kids att titta på tv på ett helt nytt sätt. Och snart började Hollywoods filmbolagsdirektörer vädra morgonluft. Att omvandla en tv-serie till film var visserligen inget nytt – men under 2000-talet höjdes ambitionsnivåerna. – Om en serie börjar gå på tomgång efter många säsonger har det blivit ett framgångsrecept att, i stället för att bara lägga ner serien, avsluta med en långfilm. Det blir som en avskedsfest, en hyllning. Fansen får säga farväl och skaparna kan casha in, säger Metros filmkritiker Elin Larsson. I mitten av september bekräftade ”Entourage”-produenten Mark Wahlberg att planerna på en filmversion ska bli verklighet. Tätt därefter meddelade Kiefer Sutherland att filmmanuskriptet för ”24” snart är färdigt och dessutom tändes nyligen hoppet för alla ”Arrested Development”-fans när skaparen Mitch Horowitz avslöjade att en film kan vara på gång. – En del av förklaringen till den växande trenden är att de olika medierna närmat sig varandra. Det är i dag lättare för mig som regissör att rent tekniskt växla mellan tv och film, förklarar ”Kvarteret skatan”-regissören Mikael Syrén som just nu arbetar med att färdigställa bioversionen. Lyckade exempel på tv-serier som till ovandlats till film? ”Sex and the city” (första filmen!), ”South Park”, ”Mission Impossible”, ”Twinpeaks” och ”Star Trek” har alla rönt ekonomiska och, eller, publika framgångar på bioduken. – Uppenbara fördelar med att omvandla en populär serie till film är förstås att det innebär en säkerhet för finansiärerna. Rent kvalitetsmässigt har också tv-dramat närmat sig filmen på ett dramatiskt sätt, säger Mikael Syrén. Vad kan du berätta om processen att omvandla ”Kvarteret skatan” från tv-serie till film? – Det stora arbetet har legat på manusarbetet. Det gäller att hitta en bärande story som håller i 90 minuter. I en långfilm behöver publiken åka med på en resa på ett annat sätt.Fotnot: "Kvarteret skatan" går upp på bio i februari 2012.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro