ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

TV4 och SR anmäls efter att ha spelat Strömstedts SD-kritiska låt

Joel Linde · 10 Nov 2015
Uppdaterad 12 Nov 2015
Niklas Strömstedt i "Så mycket bättre".

Niklas Strömstedt i "Så mycket bättre". Foto: TT


Niklas Strömstedts tolkning av låten "Lyckolandet" i programmet "Så mycket bättre" har fått stor uppmärksamhet för sin SD-kritiska text. Nu anmäls TV4 och SR till Granskningsnämnden.

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Strömstedts tolkning av låten ”Lyckolandet” i ”Så mycket bättre” på TV4 blev snabbt ordentligt uppmärksammad för sin SD-kritiska text. Även Sveriges radio spelade låten, och nu har båda medieaktörerna anmälts till Granskningsnämnden.

– Det har ringt några som är arga såklart, och det skulle förvåna mig om låten inte blir anmäld till Granskningsnämnden, sade SR:s redaktionschef för musikläggning, Jonas Westman, till DN.

Ungefär 10 av totalt ett 40-tal anmälningar är riktade mot TV4 som först visade inslaget. Resterande riktades mot SR.

►LÄS MER: Niklas Strömstedts känga till SD i ”Så mycket bättre”

”Public service skall vara opartiskt vilket de inte är. Upplever att det är de som skapar fientligheten i vårt samhälle”, står det i en av anmälningarna mot Sveriges radio, skriver DN.

”TV4 smutskastar ett regeringsparti på bästa sändningstid och SD får ingen möjlighet att gå i svaromål”, skriver en annan person.

Det kritiska i låten består av att Niklas Strömstedt säger ”Nej tack” till ett antal element han inte tycks sympatisera med.

”SD, Avpixlat, Nordisk ungdom, Exponerat och Fria Tider, Nordfront, Svenska motståndsrörelsen, Järnrörsligan – Nej, nej tack!”, sjunger han.

►LÄS MER: Sandelin ångrar sig: Vill inte ha Åkesson som statsminster

– Jag tycker att det gick väldigt bra, jag har varit väldigt spänd inför att göra den här låten. Plötsligt blev det på lite mer allvar, berättade Niklas Strömstedt efteråt.

Martin Nygren är exekutiv producent för ”Så mycket bättre” och han är inte förvånad över anmälningarna.

– Det var inte jätteoväntat måste jag ändå säga. Vi lever i en demokrati, vilket innebär att man får anmäla inslag. Men vi står bakom de värderingar som förs fram i låten om att alla är lika i en demokrati, säger han till DN.

Martin Nygren poängterar också att låten är ett konstnärligt verk och att det är betingat att kulturen ofta ”är ett slags termometer” på hur samhället ser ut.

– Och låten kränker inte någon eller ger sig på någon enskild person.

Metro har sökt SR, TV4 och Niklas Strömstedt.

►LÄS MER: Läs Timbuktus hyllade svar på SD:s kritiserade flygblad

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro