ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

TV4:s relationscoach: Utvisa feministerna

Ida Gustafsson · 17 Mar 2016
Uppdaterad 17 Mar 2016

Relationscoachen Lennart Matikainen från TV4-programmet Skilsmässohotellet” kränker på nätet. På Facebook gör han utspel om att ensamkommande flyktingbarn som ”skäggbarn” samt att han vill utvisa feminister till Sydpolen, skriver Dagens Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Lennart Matikainen debatterar i en grupp på Facebook där han vill utvisa invandrare som förgriper sig på kvinnor, men även feminister.
Lennart Matikainen debatterar i en grupp på Facebook där han vill utvisa invandrare som förgriper sig på kvinnor, men även feminister.Foto: Alam

Serien ”Skilsmässohotellet”, som sänds i TV4 Play och Kanal 7, handlar om par som bestämt sig för att separera. Paren får hjälp att hantera konflikter och praktiska problem. I serien pratar relationsexperten Lennart Matikainen sakligt om hur konflikter ska hanteras.  LÄS MER: Författare hjälper par att skiljas

Privat debatterar han invandringsfrågor i den slutna Facebookgruppen ”Människan i fokus”, en grupp vars mål är att starta ett ”starkt politiskt parti”, skriver DN.Han vill bland annat utvisa invandrare som förgriper sig på kvinnor, "Ut med packet", skriver han. Han benämner också ensamkommande flyktingar som ”skäggbarn”.

”Tänk den dagen man ålderstestar alla skäggbarn så blir det ca 80 % färre att hitta boenden till”, har han skrivit enligt DN.

Bland gruppmedlemmarna är det vanligt att skriva att oönskade personer borde utvisas till Sydpolen. Och det är inte bara invandrare som förgriper sig på kvinnor, utan även kvinnor som inte tar strid mot hedersvåld. ”Hela vänstern och dess feminister bör flyttas till Sydpolen”, skriver relationsexperten på Facebook.  Till Metro säger han att medlemmarna i gruppen ventilerar sina åsikter, att de genom att ge utlopp för ilskan gör att de senare kan komma fram till lösningar. Är det där om att feminister ska utvisas till Sydpolen en lösning? –  Hahaha, den frågan har jag fått många gånger i dag. Jag har jobbat med kvinnor som är utsatta för hedersbrott. En kvinna från Irak som varit utsatt sa till mig: "var är alla svenska feminister? Vi trodde vi kom till ett land som skulle skydda oss, kvinna till kvinna", säger han till Metro.   LÄS MER: 2 av 8 partiledare är inte feminister

Han säger vidare att han tycker att alla människor har lika värde, att han varit i fem arabiska länder och har vänner över hela världen. 

– Jag kan vara tuff i debatter, men jag gör det med glimten i ögat, säger han. 

Till en början kände programledningen inte till Lennart Matikainens engagemang på sociala medier och menade att deras bild av honom var att han "känns toppen", skrev DN. 

LÄS MER
Vi måste fortsätta bekämpa hedersförtrycket – för Fadimes skull

Men under förmiddagen har TV4:s programchef Anna Rastner lagt ut en kommentar på TV4:s hemsida:  "Vi tar kraftfullt avstånd från Lennart Matikainens uttalanden på FB som vi fått ta del av i DN:s artikel idag. Vi har högt i tak på TV4 och det är viktigt för oss, däremot kan vi nu se att vissa av de grupper som Lennart stödjer på Facebook står så långt ifrån TV4:s värderingar och vår vision om nollrasism som man kan komma".

Programchefen beklagar att människor tagit illa vid sig av Lennart Matikainens uttalanden. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro