ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Två allianspartier ligger i respirator”

Josefin Svenberg · 8 Apr 2013
Uppdaterad 8 Apr 2013
OBS, bilden är ett montage.

OBS, bilden är ett montage. Foto: Scanpix / Montage


Centerpartiet är nere på rekordlåga siffror i Yougov och Metros månatliga opinions-undersökning. En fara både för partiet och Alliansen, menar statsvetaren Mikael Sundström.

klar

Artikellänk är kopierad

I april månads opinionsundersökning från Yougov och Metro tappar Centerpartiet ytterligare och går från 3,4 till 2,7 procent av rösterna. Det är partiets lägsta notering sedan den första undersökningen gjordes i mars 2011. – Centerpartiet brottas med jättestora problem. Idén som Annie Lööf har haft är att med ökad exponering och ökad tydlighet så ska rösterna komma. Nu har de synts i medierna och visat upp sin politik – men det som i slutändan blev antaget av partiet var inte alls lika tydligt som det första idéprogrammet. Och det tycks inte finnas några stora väljarskaror som står och väntar vid deras politik, säger Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet.

Kristdemokraternas framgång i opinionsundersökning kan enligt Sundström till stor del förklaras med lugnet som har rått inom partiet den senaste tiden. – Både Kristdemokraterna och Centern brukar få en ganska stor andel stödröster när det är val. Men det kan bli ett bekymmer om båda – och kanske till och med Folkpartiet – ligger och rotar vid fyraprocentsspärren. Vilket parti ska stödväljarna då rösta på? – Så även ur Alliansens synvinkel måste man få upp siffrorna. För det som Alliansen har identifierat som ett starkt argument – att det bara finns en allians – blir svagare om två av partierna ligger i respirator, säger Mikael Sundström.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro