ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Två år tills IT-sektorn ser ljuset i tunneln

Peter Pettersson · 22 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
IT-branschen har börjat känna av krisen. Många anställda har fått gå och fler väntas förlora sina jobb.

IT-branschen har börjat känna av krisen. Många anställda har fått gå och fler väntas förlora sina jobb. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

IT-bolagen i Sverige har åtminstone hittills klarat den kraftiga lågkonjunkturen bättre än många andra branscher. Men många anställa har fått gå och fler väntas förlora sina jobb. Inte minst inom telekomsektorn.När krisen slog till på sensommaren förra året påverkade den till en början inte den svenska IT-branschen alls. Statistik från analys-företaget IDC visar att det var först under fjärde kvartalet som man började märka en inbromsning.– Då såg man att kunder började senarelägga investeringar och dra ner på nya projekt, säger Per-Arne Sandegren, senioranalytiker på IDC.Värst drabbades IT-företag i Västsverige – företag som gjort affärer med bil- och tillverkningsindustrin, som i sin tur var branscher som tidigt drabbades hårt av den finansiella krisen.Ett annat område som drab­bats direkt av nedgången är försäljningen av hårdvara.– Företagen har skjutit på investeringarna och de da­torer och skrivare som finns får helt enkelt duga ett tag till, säger Per-Arne Sandegren.Men sparbehovet har samtidigt varit positivt för många IT-bolag. Inte minst för dem som ägnar sig åt att driva andra IT-lösningar på entreprenad, så kallad outsourcing.– Att outsourca har varit ett sätt för företag som be­höver minska sina kostnader att spara pengar snabbt, säger Per-Arne Sandegren.

Det har lett till att en hel del nya entreprenadavtal tecknats under det senaste året.– Många sådana kontrakt löper dessutom under lång tid och de har inte varit föremål för omprövning i någon större omfattning på grund av den ekonomiska ned­gången, säger Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör för branschorganisationen IT- och telekom­företagen.

Enligt IDC:s senaste prog­noser har IT-sektorn slagit i botten under augusti och nu räknar man med att det mesta ska peka uppåt igen. Men det kommer att dröja till 2011 innan IT-marknaden är tillbaka på samma nivå som den var i fjol vid den här tiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Pettersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro