ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Två av fem studenter kopierar kurslitteratur

Andréas Jelvefors · 10 Nov 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Kurslitteratur på svenska riskerar försvinna

klar

Artikellänk är kopierad

STORA FÖRLUSTER. Trots strängare upphovsrättslag har kopieringen av kurslitteratur aldrig varit mer omfattande. Det uppger Cosmos Communications som frågat drygt 9 000 studenter hur de får sin kurslitteratur. Nästan var fjärde student svarar att de kopierar delar av eller hela sin kurslitteratur. Förlagen uppger att de förlorar hundratals miljoner kronor varje år på den olagliga kopieringen. Och nu varnar de för att studenter i framtiden inte kommer att ha tillgång till svenskspråkiga läromedel.

Enligt Stefan Persson, vd för Studentlitteratur, säljer 80 procent av deras titlar färre än 300 exemplar om året. Förlaget Studentlitteratur kunde i våras med hjälp av ”spioner” slå fast att sju av tio copyshopar ställde upp på att kopiera litteratur åt studenter.– Nu har vi ingått avtal  som innebär att de mot vite förbinder sig att inte kopiera kurslitteratur, säger Stefan Persson.Samtidigt fortsätter spridningen av litteraturen via internet.– Vi ser nu också att den mesta av kopieringen sker innanför universitetens väggar, säger Sven Thörnkvist, vd på Cosmos Communications.

Undersökningen visar att de största kopieringssyndarna är jurister, ekonomer och samhällsvetare. 28 procent av studenterna kopierar på de stora universiteten. Siffran är 40 procent vid lärosätena Linköping, Umeå, Örebro och Mittuniversitetet.

klar

Artikellänk är kopierad

Andréas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro