ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Två av tre kan inte räkna ut sin ränta – kan du?

Maria Forsström · 17 Maj 2011
Uppdaterad 17 Maj 2011
– Jag vet vad jag själv har för ränta och har räknat ut månadskostnaden, och jag känner mig insatt när jag går till banken. Jag får det till 12 000. (Fel)

– Jag vet vad jag själv har för ränta och har räknat ut månadskostnaden, och jag känner mig insatt när jag går till banken. Jag får det till 12 000. (Fel) Foto: Lotta Bergseth


klar

Artikellänk är kopierad

Svenskarna är bättre på att låna pengar än att räkna ut räntan för lånet. Enligt en undersökning av Visa Europe och TNS Sifo är två av tre svenskar osäkra på hur man räknar ut en ränta. Detta trots att nio av tio anser sig ha god kunskap om privatekonomi. Bodil Hallin är familjeekonom på Ikano och känner igen att okunskapen är utbredd. – Jag märker det speciellt hos ungdomar när jag är ute i skolor och föreläser, det är många som tycker att det är svårt. Så vad ska man göra? – Det finns väldigt många bra hjälpmedel att räkna ut räntan med, till exempel konsumenternas bank- och försäkringsbyrå, säger Bodil Hallin.Om jag vill låna 50 000 kronor, vad ska jag tänka på? – Räntesatsen och de avgifter som kan förekomma, till exempel uppläggningsavgifter. Ta reda på alla villkor.  En tumregel är att om man lånar pengar till förbrukningsvaror så ska de betalas tillbaka snabbt. Att betala ränta på en semesterresa ännu tio år efter att den är gjord gör den väldigt dyr.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro